Hlavní obsah

Podařený víkend: Jedna žena, dva světové rekordy

Phoenix

O podařeném víkendu může mluvit Američanka Camille Herronová. Jeden z nejvíce vyčerpávajících závodů světa se sklonil k jejím nohám a do svých tabulek ji zapsal jako novou světovou rekordmanku hned ve dvou disciplínách. Před jejími výkony se často třesou nejen soupeřky, ale i muži.

Foto: Profimedia.cz

Camille Herronová, kromě jiného vítězka Comrades Marathon 2017.

Článek

Camille Herronová je americká krosová závodnice, trail runnerka. V arizonském Phoenixu se o víkendu postavila na start tradičního Desert Solstice Track Invitational a „Pouštní slunovat" jí nakonec přinesl hned trojnásobné štěstí. Závod vyhrála, navíc překonala světový rekord jak na 24 hodin, tak na celých 100 mil na dráze. Prvních 100 mil zaběhla za 13 hodin 25 minut, aby, ještě než uplynul den, přidala k celkovému vítězství ve 24hodinovce dalších 62,9 mil. Celkem tak uběhla přes 262 kilometrů. Její průměrná rychlost na 100 mil činila 5:00 min/km a na 24 hodin 5:30 min/km.

Závod Desert Solstice není žádnou masovou akcí, o to je prestižnější. Pozvánku organizátorů dostává jen 30 nejlepších vytrvalostních běžců Ameriky a jako kvalifikační vstupenka platí 124 mil za 24 hodin nebo 100 mil absolvovaných pod 17 a půl hodiny. Samotný závod je potom kvalifikací do národního reprezentačního týmu pro běh na 24 hodin.

Do současnosti na Desert Solstice padlo 13 světových rekordů a 60 rekordů národních. Minulý rok se zde Herronové podařil světový rekord v běhu na 12 hodin s výsledkem 149,13 kilometru. Loni překonala světový rekord v terénním běhu na 100 mil časem 12:42:39. Mnoho médií si povšimlo, že je na svých fotografiích k vidění jen a pouze s úsměvem. Něco podobného se říká o Keňanovi Eliudu Kipchogem, úřadujícím světovém rekordmanovi v maratonu.

Reklama

Související témata:
Slunovrat