Hlavní obsah

Běh a jeho vliv na zdraví? Pozitiv je spousta

Praha
Aktualizováno

Babička mi vždycky dávala užitečné rady. Třeba: „Nic se neuč. Čím víc toho budeš umět, tím víc toho budeš muset dělat.“ A taky se smíchem říkala: „Chceš zhubnout a být zdravější? Tak tolik nežer.“

Foto: René Kujan, Sport.cz

Za chvíli to začne!

Článek

Ano, je to cesta, já si však vybrala jinou – rekreační běh.

Jeho blahodárný vliv na organismus je nesporný, i když malí hnidopichové by jistě „vady na kráse" našli. Jenže já se nechystám na olympiádu, chci se jenom trochu hýbat.

Je to jednoduché

Rekreační běh je jednoduchý, můžete běhat prakticky všude a vždy. Jediné, co potřebujete, je vhodná obuv a přiměřené sportovní oblečení. S běháním může začít skoro každý a kdykoliv.

A jaký je jeho přímý vliv na organismus?

Odbourává stres i deprese a zlepšuje psychickou pohodu. Běh uvolňuje hormon endorfin, který způsobuje lepší náladu. Díky lepšímu prokrvení mozku zlepšuje paměť a schopnost koncentrace. Zpomaluje proces stárnutí a úbytek vitální kapacity plic. Posiluje srdce, snižuje krevní tlak.

Pomáhá udržovat tělesnou hmotnost a pomáhá i při léčbě některých druhů rakoviny.

Budeme tu déle?

Ve výčtu pozitiv bychom mohli ještě dlouho pokračovat. Jedno ale přece jen ještě zmíním – běh má pozitivní vliv na dlouhověkost, i když právě to se obtížně posuzuje. Zejména díky tomu, že je délka života ovlivněna mnoha jinými faktory a je obtížné izolovat efekt běhání.

Vědci zjistili, že běh neprodlouží maximální délku života, ovšem prodlouží průměrnou délku života zhruba o 10 %. Jeden výzkum na starších běžcích ukázal, že lidé, kteří běhají, mají nižší riziko vyvinutí vážného postižení ve stáří. Nicméně tento výzkum nebere v úvahu, že lidé, kteří běhají, mohou mít cvičení a dlouhověkost v genech.

Jinými slovy: Pokud se vaše babička dožila sta let, tak i když vy budete běhat maraton každý týden, nedožijete se sto padesáti. Běhání zvýší šance na to, že budete šťastně a aktivně do té stovky žít.

S nadváhou opatrně

Běžci jsou jistojistě vystaveni zdravotním rizikům méně než zbytek populace. Nic však není jen černobílé.

Lidé, kteří mají nadváhu, by měli být obezřetní. Pokud si koupí boty za pár stovek a vyrazí běhat na asfalt, mohou se rovnou objednat k ortopedovi. Jinak je ovšem běhání pro klouby mnohem méně traumatizující, než se obecně soudí – běh posiluje svalstvo, šlachy a vazy na nohou.

Řada výzkumů ostatně prokázala, že lidé staršího věku, kteří pravidelně běhají, trpí bolestmi kolenních nebo kyčelních kloubů výrazně méně než jejich vrstevníci, kteří neběhali.

Ti, co běhají, musejí dříve či později počítat i se zraněním. Většinou se však jedná jen o drobné problémy, někdy dochází k přetížení při často se opakujícím a dlouhodobém pohybu.

Nejčastějšími příčinami běžeckých zranění jsou neúměrná zátěž, špatně zvolená obuv a běhání po nevhodných površích.

Každopádně pozitiva běhu převažují.

Máte chuť vyběhnout? Ještě chvilku počkejte. Pokud nemáte s běháním zkušenosti, oslovte v začátcích trenéra a vyvarujte se i těchto chyb: příliš rychlý a dlouhý běh, dehydratace či nesprávná technika běhu.

Aby se vám stal běh radostí, je třeba volit postupné a správné kroky. Vytrvejte, odměna se dostaví...

Reklama

Související témata: