Hlavní obsah

Italský Milán: Běhání (nejen) po nákupech

Milán

Když se řekne Milán, vybaví se nám město módy, financí, fotbalu. Mě vždycky zajímalo především jako město módy. Město, kde se každý rok představují trendy na další sezónu, kde jsou lidé stylově oblečení, i když jdou jen vyvenčit psa. A posezónní výprodeje? Ty lákají celou Evropu. Ale co běhání, když už jste tady? Také nesmí chybět.

Foto: Veronika Dimitrovová, Sport.cz

Slavná katedrála a doběh u ní. Prostě krása.

Článek
Fotogalerie

Milán není tak úplně pravá Itálie, žádné malebné uličky, ale široké třídy. Namísto těstovin a pizzy se na talíři setkáte spíše s rýží a lidé jsou tu oproti jihu tak nějak více organizovaní. Tohle všechno zjistíte, aniž byste město navštívili.

Když se ale do Milána podíváte osobně, zjistíte, že je to také město zdravého životního stylu. Město plné restaurací se zdravým jídlem a zelených parků, které se každé ráno a podvečer zaplní běžci. Město, kde mají fitness centra otevřeno 24 hodin denně, kde se jako svačinky prodávají tyčinky s poměrem živin 40:30:30.

První cíl ‒ katedrála Duomo

Já jsem se letos rozhodla, že se také stanu Miláňankou a kromě zběsilého běhu po nákupech si v neděli ráno přivstanu a proběhnu si ještě opuštěné město.

V osm ráno jsem vybíhala od hotelu a můj první cíl byla katedrála Duomo na hlavním náměstí. Přestože jsem kolem ní prošla každý den minimálně dvakrát, nepřestává mě fascinovat to, jak je obrovská, honosná a pohádková.

A v neděli časně ráno (jsme v Itálii, takže v půl deváté) má ještě větší kouzlo než normálně. Vycházející slunce se odráží od bílého mramoru a osvětluje náměstí, které je prázdné a najednou působí větší než obvykle. Chvíli vydechnu a nechávám se unášet tou krásou. Protože to je Milán.

Běh v obležení kaváren

Od katedrály se můžete vydat dvěma směry – buď hlavní třídou směrem k anglickému parku Sempione, kde určitě potkáte spoustu dalších běžců a na jehož konci doběhnete k oblouku Porta Sempione. V parku najdete umělé jezírko s želvami, basketbalové hřiště a mnoho kaváren.

Pokud se od katedrály vydáte naopak ulicí Via Torino, která je plná obchodů a butiků, stejně tak jako navazující Corsa di Porta Ticinese, doběhnete až do umělecké čtvrtě Navigli. Ta je proslulá svými kanály a připomene vám Benátky.

Běhat se dá zkrátka všude.

Reklama

Související témata: