Hlavní obsah

Hýbu se, tuk mizí, jsem spokojená. Prostě krása

Markéta LyachováSport.cz

Taky občas podlehnu sugestivní reklamě na zcela zaručenou pilulku, která mi pomůže s hubnutím. Ani nebudu muset tolik sportovat! Ne že by mě sport nebavil, ale času se mi příliš nedostává. A tak za horentní sumu nakoupím hubnoucí zázrak, abych nakonec zjistila, že stejně musím obléknout tepláky.

Foto: RunCzech

Tam kam dneska?

Článek

Jednoduchá cesta v tomto případě neexistuje. Cíli, který visí doma na ledničce, se musí něco obětovat.

Nejsnadnější cestou na složité pouti za postavou do bikin je běh.

Běhání je aerobní aktivitou - to znamená, že se po zhruba dvaceti minutách začínají spalovat tuky. Nemusíte běhat jako o život, stačí pomalý běh nebo jogging.

Je třeba ale také upozornit, že během hmotnost pouze upravujeme, nejedná se o redukci výrazné obezity. Pro lidi s velkou nadváhou se vytrvalostní běh vůbec nehodí.

Trénujete, ale váha ukazuje pořád stejně?
1 - Začali jste sice více sportovat, ale zároveň i více jíst. Není to nic neobvyklého, po zátěži máte větší pocit hladu a proto se i o trochu více najíte. Celková bilance tak zůstává stejná. Platí jednoduchá rovnice: energetický příjem = energetický výdej. Za tohoto předpokladu hubnout nelze.
2 - Zredukovali jste podkožní tuk, zároveň jste ale díky běhu nabrali svalovou hmotu. Na pohled však vypadáte hubenější, i oblečení vám je volnější.
3 - Začali jste sportovat, ale zároveň jste omezili jiné pohybové aktivity. A to není dobře, energetický deficit tím rozhodně nenavodíte.

Pokud s běháním začínáte, tak si dejte zpočátku menší cíle. Nemusíte hned na začátku uběhnout deset kilometrů. Běhejte pomalu např. pět minut a postupně přidávejte minutu po minutě. Pro začátečníky je dobrý i indiánský běh, kdy střídáte lehký klus s rychlou chůzí. Před během se rozcvičte a po skončení běhání protáhněte nohy a celé tělo.

Jen běh ale nestačí. Chcete-li zhubnout běháním, je nutné upravit i jídelníček. Základem redukce hmotnosti je vytvoření energetického deficitu, tedy stavu, kdy tělo vydá více energie, než spotřebuje.

Přidejte běh třikrát týdně - není podstatné, jak rychle poběžíte, výdej energie je prakticky totožný. Obecně se doporučuje zátěž v nižší intenzitě, protože jste schopni ji snést déle, a tudíž je i celkový energetický výdej větší.

Pokročilejší běžci by měli vydržet 45 minut a déle. Můžete zkusit i toto: Po 30 minutách běhu dvacet minut chůze a pak dalších 20 minut běhu. Vhodný je i doplňkový sport, který tolik nezatěžuje kosterní systém. Třeba plavání, pilates nebo kolo.

Tuk postupně zmizí

Tuk bude postupně mizet ze všech partií vašeho těla. Nikdy ale nemůžete zhubnout pouze jednu část těla, ať už jsou to boky, zadek nebo břicho. Formovat problémové partie pak můžete speciálními cviky.

Nechoďte běhat s plným žaludkem, nejlépe dvě hodiny po jídle. Mějte u sebe láhev s vodou a půl hodiny po konci běhání si dejte bílkoviny - kuřecí, rybu, libové červené maso se zeleninou a bramborem.

Běh je výborným pomocníkem při hubnutí, i tak ale všichni nedosáhneme ideální postavy, kterou jsme si v hlavě vysnili. Pokud jste zdědili robustní kostru a hodně svalů, nebudete mít nikdy útlé tělo jako ti, kteří třeba nesportují tolik co vy a dopřávají si v jídle mnohem více.

Tím se ale netrapte.

Reklama

Související témata: