Hlavní obsah

Zemřel jí manžel, přesto napsala příběh. Milující syn jí pomohl ke štěstí

Praha

Nelehký příběh si nese životem Američanka Julie Musselmanová. Po ztrátě manžela, který byl trenérem v NBA, hledala možnost, jak se vyrovnat s tíživým osudem. Vše se stalo před patnácti lety. Nakonec došla k rozhodnutí, že začne více běhat. Od té doby nezpomalila, naopak. Udivuje svými výkony. Uběhla maratón v padesáti státech USA a ve všech dosáhla na kvalifikační čas na legendární bostonský maratón.

Foto: Runner's World

Julie Musselmanová si může gratulovat. Padesátka padla před padesátkou.

Článek

Nevyhýbala se sportu, měla ráda kratší tratě, fitness, tak jí přátelé řekli - zkus maratón. Tento okamžik jí změnil život. „Snažili se mi něco najít, abych měla nějakou představu, budoucnost a zdravý cíl. Když Bill zemřel, opravdu jsem potřebovala síly, běh mi ten pocit dal," svěřila se devětačtyřicetiletá žena pro server runnersworld.com.

Za patnáct let se moc nezměnilo, stále běhá. Na kontě má téměř šedesát maratónů. V září, když skončila Hole Marathon v Jacksonu, se oficiálně kvalifikovala na Boston ve všech padesáti státech USA. Tak jednoduché to ale zase nebylo.

V roce 2002 se účastnila babičkovského maratónu, byl to její čtvrtý závod, ona ho dokončila v osobním rekordu 03:00:40. „Byla jsem opravdu šťastná, díky běhu jsem se dostala tam, kam jsem potřebovala."

Druhý manžel běžec

Během tréninků poznala i druhého manžela, šlo o kolegu běžce. Prvních deset let vyhledávala závody sporadicky, běhala podle nálady, stihla i přestávku, když porodila druhé dítě - Claire má nyní jedenáct let.

Pak se ale dozvěděla o ženě, která měla za cíl uběhnout padesát maratónů v padesáti státech USA. Právě byla na čísle 37. „Řekla jsem si wow, to je jasný cíl. V ten moment jsem jich měla šest. Šla jsem domů a zjistila, že další závod je v Michiganu příští měsíc v červnu."

Musselmanová si dala cíl - 50 států do 50. roku svého života. Akci nazvala 50 by 50. Limit stihla bez problémů. Cílový den nastal v listopadu 2014 v Las Vegas Rock 'n' Roll maratónu. Tam si mohla odškrtnout padesátku. Během závodu její přítel spoluběžec zakřičel na ostatní v poli, že ona běží jubilejní maratón. Jenže si nevšiml, že zprávu zachytil i Meb Keflezighi, olympijský běžec, který byl v blízkosti. "Přišel a blahopřál mi. Potřásl mi rukou, když jsme běželi, což mě proměnilo v jeho největšího bláznivého fanouška," ještě dnes se směje Musselmanová.

Synova milující depeše

Jenže přišlo zklamání. Když bylo v červenci 2015 představeno osm mužů, kteří se kvalifikovali do Bostonu v každém z padesáti států, ona nebyla na seznamu. Proč? Dostala informaci, že uběhnutý maratón ve Wyomingu v roce 2013 nebyl oficiálně certifikovaný, uznaný asociací.

Nevzdala se. Rozhodla se pro Jackson Hole Marathon v září, to byla její poslední příležitost. Před vyběhnutím dostala od svého sedmnáctiletého syna zprávu. „Hodně štěstí v zítřejším závodě, mami. Jdi a bav se. Uběhla jsi mnoho závodů, můžeš to dokázat. Je to jen jeden další závod z mnoha, které poběžíš. Jen si vzpomeň, jak jsi blízko cíle. Věř sama sobě. Jedinou věc, kterou jsem se ve sportu naučil je, že neexistuje důvod, proč o sobě pochybovat. Zítra budeš mít skvělý den. Miluju tě, hodně a hodně štěstí."

Musselmanová poté bojovala s nevlídným počasím. Nakonec dokončila pátá mezi ženami v čase 3:48:20. Kvalifikační čas pro Boston byl 3:55:00. Teď už měla padesátku oficiálně doma. „Byl to dobrý cíl, jsem za něj šťastná. Bylo ohromující tohle skončit."

Reklama

Související témata: