Hlavní obsah

Respekt, hazard? Cíl poznala i s otevřeným břichem!

Praha

Překonat nemožné, posunout hranice? Lidé nikdy nepřestanou, to je jisté. Příkladem je i Sarah Ruseellová, která dokončila maratón s hrdostí, přitom má za sebou pět operací trávicího systému, který ji stále ohrožuje na životě. Musí nosit kvůli umělému vývodu tenkého střeva břišní stěnou „tašku“. Nemožné takto sportovat? Drtivá část lidí by do toho patrně nešla.

Foto: Runner's World

Sarah Ruseellová dokončila maratón i s „taškou“.

Článek

Ruseellová je fitness a běžeckou trenérkou, vždy byla ve skvělé kondici. Akorát trénovala na svůj první Ironman, když byla v červenci 2010 převezena do nemocnice s bolestí břicha. Byla v péči lékařů, dostala morfium, přesto k doktorovi sykla - za osm týdnů mám závod. Zánět pobřišnice, operace, o několik týdnů později velký absces na tlustém střevě. Chirurg odstranil 12 palců tlustého střeva a provedl ileostomii.

„Doktor mi vše vysvětlil, přesto jsem byla v šoku, když jsem viděla připojenou tašku k žaludku," vzpomínala běžkyně. Přesto se rozhodla, že „taška" ji nebude omezovat. Už osm týdnů po operaci uběhla závod na deset kilometrů za 53 minut. Samozřejmě s taškou. Její nejlepší čas předtím byl přitom 39 minut. Následující den šla zpátky do nemocnice. - tentokrát na plánovaný postup léčby. Měla to být jednoduchá operace, ale nedopadla úspěšně.

Během následujících třiceti měsíců se dočkala dalších tří operací. Pokaždé se vracela k cvičení.

Příklad pro ostatní

„Jsem běžec, to mi pomohlo se se vším vyrovnat, můžete čerpat sílu a pozitivismus, zatímco život s vámi hází. V jednu chvíli jsem nemohla jíst čtyři měsíce pevnou stravu. Byla jsem jako stará a křehká dáma," přiznala.

Jako terapii si našla psaní blogu o svém problému. „I když máte „pytel," budete se divit, co budete zvládat. Chtěla jsem lidem ukázat, že život jde dál, že lidé i přesto mohou dělat spoustu věcí."

Ruseellová se připojila k lidem, kteří s tímto problémem sportovali. „Podporujeme aktivní lidi - existují lidé, kteří běhají maratóny, dělají triatlon, kulturistiku, lezou na Everest a soutěží na nejvyšší úrovni. Nemám v úmyslu se zastavit."

I proto se jen čtyři měsíce po jedné z operací přihlásila k maratónu se svým manželem Johnem. „Maratón byl vždy na seznamu mých cílů, nemoc mě pobídla jít dál. Život je příliš krátký, abyste odkládali věci, které chcete udělat."

Magický zážitek a ještě něco navíc

Postavila se na startovní čáru a vyběhla. Nevěděla, jestli doběhne, jak jí bude. Na 33 kilometru napsala své mámě a dvě klukům domů zprávu „Zvládneme to." S manželem proběhli cílem společně ruku v ruce. „Byl to jeden z nejvíce magických zážitků v našich životech. Musíte žít v okamžiku, být šťastný tam, kde jste," řekla poté.

Zažila ale i větší dobrodružství, jak napsala na svůj blog. „Co je těžší než porod? 100 mil běžet přes Indii s taškou." Přesto si závod v Himalájích zkusila. Byla první, která to zvládla v tomto stavu. „Jsem opravdu šťastná," řekla v lednu tohoto roku.

Troufli byste si na takový sportovní život?
Ano
8 %
Nevím, neumím si to představit.
28,5 %
Ne
63,5 %
Celkem hlasovalo 515 čtenářů.

Reklama