Hlavní obsah

Trojnásobná babička inspiruje další generace sportovců

Patnáct vybraných žen trénovalo, účastnilo se běžeckých závodů a překonávalo své stanovené cíle po celý rok. Tento týden skončil další ročník projektu Women’s Challenge. Celkovou vítězkou se stala 57letá Jana Kozlová, amatérská běžkyně a trojnásobná babička dvou vnoučat, která díky projektu zdolala maratón.

Foto: RunCzech

Trojnásobná babička a dvojnásobná matka na mateřské, to jsou vítězky posledního ročníku Women's Challenge.

Článek

O vítězce rozhodovala veřejnost pomocí internetového hlasování a porota složená z organizátorů v čele s trenérem Milošem Škorpilem. Samotná Jana k tomu říká: „Získala jsem spoustu běžeckých přátel, mám dokonce svůj fanklub. Vážím si toho, čím mě život obdařil, snažím se to vše vracet svou podporou, radostí a pomocí druhým. Běh nestojí vůbec nic a přitom tolik pomáhá. Díky běhu se necítím jako zralá dáma blížící se důchodu."

Hlasy veřejnosti určili ale ještě jednu vítězku ‒ Miss Sympatii. Tou se stala 34letá Šárka Grygarová, maminka dvou dětí na mateřské. Šárku do soutěže přihlásil její manžel. Dnes běhá celá rodina včetně malých dětí. Šárka se angažuje v projektu poradny pro děti, které si prošly úmrtím v rodině. „Byla jsem jen občasný běžec, který sotva vytáhl paty z domu. Díky projektu a vypracovanému tréninkovému plánu jsem poctivě běhala a zvládla půlmaraton," vysvětluje Šárka.

Během roku dokázala také uspořádat charitativní běh. Pro všechny ženy má jednoduchou radu: „Jsem máma od dětí, která potřebuje zhubnout, zformovat postavu a občas i vyvětrat hlavu od každodenních starostí. A to jde díky běhu snadno. Nebojte se obout si boty a zabouchnout za sebou dveře. To je totiž na celém běhu to nejtěžší!"

Česká republika za nejnovějšími trendy v běhání ale trochu zaostává. „V Česku běhá zatím méně žen než v zahraničí. Snažíme se naším projektem ženám dodat odvahu, aby se nebály s běháním začít. Běh je pro každou ženu ideální prostředek k redukci váhy a udržení si zdravého životního stylu a psychické pohody," říká Carlo Capalbo, ředitel RunCzech běžecké ligy, jejíž součástí je například slavný Volkswagen Maraton Praha.

Reklama

Související témata: