Hlavní obsah

Běh a poporodní inkontinence. Cvičení vám pomůže

Praha

Porod vás příliš nesebral a vaše kondička se den ode dne lepší a tak směle chystáte návrat ke svým běžeckým dýchánkům. Jenže někdy se potíže objeví nečekaně. Navíc tam, kde je příliš nečekáte. Vaše tělo nevysílá žádné varovné signály, přesto mohou první kilometry znamenat něco jako zlý sen – jmenuje se poporodní inkontinence.

Foto: Profimedia.cz

Běhání a zdraví si někdy zaslouží více pozornosti. Ženy po porodu mohou mít své zkušenosti.

Článek

Stačí, když malinko zrychlíte, nebo si cestou párkrát poskočíte. Nedej bože, abyste si kýchly. Někdy prostě jen běžíte, v ten moment s vámi může nechtěný únik moči pořádně zacloumat. Při porodu se svaly pánevního dna nadměrně rozpínaly, čímž došlo k anatomickým změnám a poškození ve svalech a nervech - a to se právě může projevit samovolným únikem moči nebo dokonce i stolice.

Dobrou zprávou je, že tomuto stavu můžete předcházet. Pokud už inkontinencí trpíte, nezoufejte. Cviky pro posílení pánevního dna mohou pomoci i vám. Praktikováním tzv. Kegelových cviků před otěhotněním, v těhotenství i hned po něm, si můžete ušetřit celou řadu nepříjemností.

Při posilování pánevního dna však musíte důsledně dbát na to, abyste zapojili správnou skupinu svalů a dobře dýchali. Jestliže u cvičení zadržujete dech, zvyšujete si nitrobřišní tlak a tím pádem cvičíte špatně. U stahů pánevního dna můžete dýchat klidně zhluboka a nechat přitom bříško zcela uvolněné. Budete-li ho zatínat, nejen že to nepovede ke kýženému zlepšení stavu - výsledkem bude zhoršení v důsledku tlaku břišních svalů shora.

U některých žen je poporodní inkontinence dočasná, jiné trpí dlouhodobými problémy. Jedna studie zjistila, že více než 60 procent žen, které měly s únikem moči zkušenost, mělo problémy i po patnácti letech!

Někdy se bez lékaře neobejdete

Pokud problém i přes pravidelné cvičení do jednoho roku nezmizí, je vhodné navštívit specialistu na urogynekologii. Problém lze totiž řešit buď medikamentózně, nebo operativně. Důležité je se svým problémem bojovat a rozhodně se s ním nesmiřovat, protože vás bude postupně omezovat natolik, že se budete bát vyjít z domu bez náhradního spodního prádla, začnete se vyhýbat přátelům a budete se obávat i intimních chvilek s vaším partnerem.

Jak přesně cvičit
• Lehněte si na záda a dolní končetiny stiskněte k sobě od kotníků až ke kyčlím. Přitom nadlehčete pánev, vtáhněte konečník, hráz, pochvu směrem nahoru - vydržte několik sekund a povolte.
• Lehněte si na záda a pouze stáhněte a vtáhněte konečník a hráz směrem nahoru do pánve – vydržte několik sekund a povolte. Opakujte toto cvičení alespoň 10x a to několikrát denně.
• Lehněte si na záda, pokrčte dolní končetiny a chodidla nechte na podložce. Nadlehčete pánev, vtáhněte konečník, pochvu, močovou trubici - vydržte několik sekund a povolte.
• Lehněte si na záda, pokrčte dolní končetiny a chodidla nechte na podložce. Zdvihněte pánev a stiskněte hýždě k sobě, vtáhněte konečník, pochvu, močovou trubici - vydržte několik sekund a povolte. U všech cvičení platí: čím více opakování v průběhu dne zvládnete, tím lépe.

Reklama

Související témata:
Inkontinence