Hlavní obsah

Jak se vyhnout slepým běžeckým uličkám? Profesionálky poradí

Praha

Rad okolo běhání jsou tisíce. Každý má své zkušenosti, svoji cestu. Někomu vyhovuje A, druhému B. Všem se těžko zavděčíte, ale proč si neposlechnout rady běžkyň, které jsou úspěšné. Prošly si tréninky, závody, zraněními. Ony nám mohou pomoci se vyhnout pár slepým uličkám. Díky těmto radám se budeme cítit silnější, a to jak fyzicky, tak psychicky.

Foto: Facebook: Sara Hall

Sara Hallová, americká běžkyně.

Článek

Otázky si pro trojici běžkyň připravil server self.com.

Jakou nejlepší běžeckou radu jste dostala? Co je pro vás největší motivací?

Deena Kastorová, americká běžkyně dlouhých tratí, účastnice olympijských her

• Řekla bych, že největší radu jsem získala od svého prvního profesionálního trenéra, který byl mým největším mentorem v životě. Byl to Joe Vigil. Vždy hovořil o emoční kontrole, protože je snadné být nervózní, rozrušený na startovní čáře, kde kolem vás bzučí až padesát tisíc lidí. Všichni se třesou na startovní výstřel. Je velmi snadné v tomto uvíznout, proto je důležitá kontrola sama sebe na začátku závodu, abyste se mohli na sebe spolehnout v pozdější fázi běhu.

• Když jde do tuhého, zjistila jsem, že si nestěžuju si, cítím se lépe. Přesouvám své myšlenky do více pozitivního znění, mám pak tendenci se zvednout. Vždy se snažím točit své myšlenky kolem něčeho pozitivního.

Kara Goucherová, americká běžkyně, účastnice mistrovství světa

• Nejlepší tip, jaký jsem kdy dostala, byl od Joan Benoit Samuelsonové. (Bývalá americká běžkyně, která 18. dubna 1983 zaběhla v Bostonu maratón v čase 2.22:43, čímž vytvořila nový světový rekord) Řekla mi, abych vždy běžela svůj vlastní závod. Nezávodit s ostatními, pak můžete ztratit to nejlepší, co je ve vás. Na tomto jsem pracovala několik let. Vždycky jsem chtěla běžet s těmi nejlepšími tak dlouho, jak to bylo možné, ale někdy je lepší začít pomaleji a chytit je na konci.

• Obvykle používám slova, jako jsou „odvaha" nebo „sebevědomí". Jsou to slova, která mě zvedají, říkám si je pravidelně, když mám těžký trénink. V den závodu mě to uklidňuje a připomíná mi to, že jsem udělala vše pro závod, pro ten den. Síla slova má pro mě velký význam.

Sara Hallová - profesionální americká běžkyně

• „Cílem jste vy a vy jste ti nejodpovědnější," to mi řekl můj manžel Ryan Hall (americký rekordman v půlmaratónu). Moje nejlepší závody přicházejí, když si představím způsob, že mě závod vzrušuje a tlačí mě být nejlepší. Někdy si myslíme, že můžeme závodit jako někdo jiný. Nejlepší verze je, když se soustředíte na sebe, na svoji nejlepší verzi, pak přijde výkon.

• Snažím se držet pozitivního povídání. Například řeknu: „Dnes je skvělý den, držte se pohromadě." Také se mi líbí citát od Rogera Bannistera. (Anglický atlet, kterého proslavilo pokoření hranice 4 minut v běhu na 1 míli). „S radostí jdou všichni ven, zapomněli na svou bolest." Tohle si neustále připomínám, když závodím.

Reklama