Hlavní obsah

Takto se rodí hvězda. V šestnácti získala exkluzivní kontrakt

Tak tomuhle se říká rána do černého. Americká sprinterka Candace Hillová podepíše exkluzivní smlouvu s firmou na výrobu bot a oblečení. Jde o kontrakt, který si připíše ještě jako dítě, ona je totiž školou povinná, má jen šestnáct let. Proč ona? Stala se první středoškolskou dívkou, která zaběhla sto metrů pod 11 sekund.

Foto: Asics

Americká sprinterka Candace Hillová má před sebou velkou budoucnost.

Článek

Společnost Asics tuto dohodu oznámila před pár dny. Důvodem, proč kontrakt na tak dlouhou dobu, je prozaický. Firma vidí reklamní potencionál v dívce, která zaběhla v červnu stovku za 10,98, což by na olympiádě v Londýně 2012 stačilo na sedmé místo. Přitom Hillové je pouhých šestnáct let.

„Je to úžasný okamžik pro mě a pro každého, kdo mě podporuje z mé rodiny a přátel. Jsou kolem mě trenéři, spolužáci. Mám velké sny i mimo trať, mám pocit, jako by teprve vše začínalo," uvedla školačka z Rockdale střední školy, která se zaměřuje na vědu a techniku.

Podmínky transakce nebyly zveřejněny, ale podle The New York Times bude nyní dohoda pokrývat veškeré školní náklady včetně školného.

V červnu roku 2015 se Hillové začal otevírat atletický svět. Olympijská a světová šampiónka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová byla v té době jednou z pouhých devíti žen na světě, která zaznamenala rychlejší čas než Hillová. „Měla jsem skvělý pocit, tohle byl úžasný závod, pořád jsem ale v šoku," nemohla stále uvěřit, když doběhla do cíle v červnu. U vytržení byli komentátoři, kteří tento čas pokládali za vtip.

Vývoj času Hillové na 100 metrů
Rok 201510,98
Rok 201411,44
Rok 201311,81

Hillová má teď za zády globální společnost a jejím snem je olympiáda v Riu, která se koná v příštím roce. „Čas 10,98 mi připadá neuvěřitelný, to je profesionální čas, mám před sebou světlou budoucnost, mohla bych pokračovat jako profík, ale kdo ví."

„Byla jsem v šoku, postavila jsem se na tribuně a začala všem vyprávět, to je moje dcera," rozplývala se pro newsweek.com její matka Lori, když její dcera zaběhla americký juniorský rekord a světový čas ve své věkové kategorii.

„Učitelé mě opravdu podporují, ale když mám termín zkoušky, nerozlišují. Jsou vtipní. Říkají, že i mistři světa musí dělat své domácí úkoly," citoval nadějnou atletku nytimes.com, která se už dočkala i poznámek a srovnání s legendárním jamajským sprinterem Usainem Boltem. Zatím mají společné jedno. A to společnou fotografii.

Reklama

Související témata: