Hlavní obsah

I gumová čelenka ji ohrožuje na životě, může se jí stáhnout hrdlo

Praha

Běhání miluje, nechce se ho vzdát, přitom pokaždé riskuje svůj život. Přesto nepřestává a běží dál. Lenore Morenová trpí na anafylaktické problémy, což je rychle vznikající celková alergická reakce, která může vést až k ohrožení života. Ta může vzniknout po konzumaci některých potravin. Poté se může dostavit dušnost, otok, který stáhne hrdlo.

Foto: latimes.com

Lenore Morenová trpí na anafylaktické problémy, přesto běhat nepřestává.

Článek

Arašídy, broskve, kiwi, švestky, ale také latex, gumová čelenka, která drží vlasy. Problém začal před pěti lety, lékaři diagnózu objevili, když měla dvacet let. „Bylo tam několik běhů, které jsem dokončila, dostala se zpět domů a rodiče mě museli vzít do nemocnice. Je to prostě něco, s čím se zápasí, vím, jak se s tím bojuje, jaké potraviny jíst, aby k tomu nedošlo," citoval běžkyni server latimes.com.

Přesto je pro ni každý trénink, závod rizikem. Výjimkou nebyla ani sobotní olympijská kvalifikace v Los Angeles. Její lékař ji varoval, že i ze vzduchu může dojít k alergické reakci, zatímco poběží. Dále, že se může setkat s potravinami, které nezná. „Narazila jsem na některé situace, kdy jsem se potravinám vyhýbala, které testovali, přesto jsem na ně reagovala."

I proto nosí lékařský identifikační náramek. Morenová přijímá riziko, které je součástí jejího běhání. Přesto se směje, touží se stát časem učitelkou tělesné výchovy. „Mám prostě nadšení a lásku pro běh," je upřímná žena, která loni vyhrála maratón na Long Beach v čase 2:40:42.

Když má Bůh práci

„Je těžké ukončit něco, co opravdu ráda dělám. Mít anafylaktické problémy je děsivé. Mnoho lidí se mě ptá. Proč běháš, pokud víš, že můžeš dostat záchvat? Mám stále stejnou odpověď. Miluji běhání. Mám pocit, že Bůh se o mě postará a všechno bude v pořádku."

„Má neuvěřitelnou pracovní morálku, disciplínu. Jedním z důvodů, proč je tak dobrá, je, že ona je v jistém smyslu neúprosná a v přípravě se soustředí na trénink," řekl pro dailynews.com běžecký trenér Bryan George.

Morenová nepatří mezi favority pro americký olympijský tým, který pojede do Ria, ale její časy i na kratších vzdálenostech mají sílu. Kdo by je z vás dal? „Jednou bych opravdu ráda zlomila čas 2 hodiny a 40 minut na maratón, s tím bych byla spokojená." A povedlo se - 13. února tohoto roku zaběhla čas, který její přání překonal o 16 sekund. Dala to, i když v zádech měla strach, že to nemusí vyjít.

Lenore Morenová a její nejlepší časy
1500 metrů4:29.68
3000 metrů (hala)10:09.92
5000 metrů16:28.26
5000 metrů (hala)16:32.85
10 000 metrů33:49.04
10 000 metrů (silnice)34:51
Půlmaratón1:15:55
Maratón2:39:44

Reklama

Související témata: