Hlavní obsah

Česká basketbalová reprezentantka musí po triumfu splnit slib. Zvládne tuhle výzvu?

Praha

Ve městě, kde Lenka Bartáková basketbalově vyrostla, zažila i jeden z nejhezčích momentů kariéry. Když na karlovarské palubovce získal Nymburk poprvé v historii Český pohár po finálové výhře nad Hradcem Králové (75:65), přispěla šesti body.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Basketbalistka Lenka Bartáková z Nymburku (vpravo) a Gabriela Andělová z Hradce Králové ve finále Českého poháru.

Článek

Pětadvacetiletou hráčku triumf donutí i ke splnění předem vyhlášeného závazku. „Slíbila jsem, že když vyhrajeme, poběžím v květnu půlmaratón ve Varech. Ještě jsem nic takového nepodnikla, ale loni jsem se byla na závod podívat a hrozně mě zaujal. Spousta kamarádů se toho pak chytla. Jen nevím, jestli to dokážu uběhnout celé, ale musím to vzít jako výzvu," říká s vírou, že 21 kilometrů v dobrých běžeckých botách by jako vrcholová sportovkyně přece jen měla zvládnout.

Bartáková zažila ještě v dresu USK dva ligové tituly a byla členkou týmu i při loňském triumfu v Eurolize, ale rozhodně neměla tak důležité postavení jako v Nymburce, kam přišla před sezónou. „Právě proto si poháru tolik vážím, že jsem k němu podstatnou měrou přispěla ze hřiště a neseděla jen na střídačce," vykládá účastnice OH v Londýně.

„Možnost zahrát si na olympiádě stavím absolutně nejvýš. Jsem fakt ráda, že jsem tam vůbec mohla být, ale pohár získaný s Nymburkem pro mě bude navždy jedinečným zážitkem." Od roku 2004 se o domácí trofej dělily brněnské Žabiny a USK. „Nymburk hrál finálový turnaj vůbec poprvé a při letošní pohárové neúčasti USK jen využil přiležitost," dodává.

Reklama