Hlavní obsah

Dokud žije, neskončí! Útok na rekord nevyšel, přesto 80letá Japonka v Americe slavila

Praha

V osmdesáti letech se odhodlala pro odvážnou maratónskou výzvu. Japonka Yoko Nakano má za sebou jedenadvacet maratónů. V Bostonu se před pár hodinami rozhodla překonat světový rekord ve věkové hranici osmdesát plus. Jenže. Pokud čekáte, že jde o čas okolo šesti, sedmi hodin, zapomeňte. Tady šlo o 4 hodiny a 12 minut. „Budu se snažit co nejvíce, chci si to užít,“ citoval ji server bostonglobe.com vitální běžkyni ještě před závodem.

Foto: bostonglobe.com

Rekord nepadl, přesto Japonka Yoko Nakano v Bostonu svoji kategorii 80+ vyhrála.

Článek

O pár hodin později se v ní mísily dva pocity. Vyhrála svoji kategorii, ale požadovaného času nedosáhla. Její čas se zastavil na 04:46:09. Druhá za ní skončila Katherine Beiersová, která byla téměř o hodinu pomalejší. Celkem se maratónu v Bostonu účastnilo sedm běžců, kteří měli v den konání více jak osmdesát let.

Japonka si svůj první maratón vyzkoušela ve svých sedmdesáti letech, když byla na dovolené na Honolulu, zaběhla čas 04:44. Běhala i závody na tři a pět kilometrů, kde slavila úspěchy. Proč ale běhání v těchto letech? Lyžování je pro ni drahé, navíc chtěla koníčka, tak si vybrala běhání, se kterým může i cestovat.

Maratóny chce běhat až do smrti

„Opravdu si chci užívat života a navazovat nová přátelství. Mohu běžet maratóny tak dlouho, jak jen to je možné - až do smrti," nechala se slyšet.

I přes svůj věk chodí pracovat do pečovatelského domu. Do práce běhá, co vydělá, vrací do běhání, do cestování, do maratónů. Se stravou si ale moc starostí nedělá, je stále stejná. Dopřává si bonbóny i alkohol. „Slyšela jsem, že Boston je velmi krásné město. Je to historický maratón, chtěla jsem se účastnit a nemám strach z bombardování. Zítra chci překonat rekord," řekla den před startem, kdy opět byla trasa pod zvýšeným dohledem bezpečnostních složek.

Jak řekla, tak se stalo, běžela, ale rekordního času nedosáhla. Snad za rok.

Nejstaršího městského maratónu se zúčastnilo na 30 000 běžců. Vyhrál jednadvacetiletý Lemi Berhanu z Etiopie časem 2:12:45. Nejrychlejší ženou byla devětadvacetiletá Atsede Baysaová (2:29:19), jež ukončila pětiletou nadvládu keňských běžkyň.

Reklama

Související témata: