Hlavní obsah

Ve 12 letech drží dva světové rekordy. Chce víc a do cesty se staví i vlastní otec

Greensboro

Grace Pingová je živá dvanáctiletá dívka ze Spojených států amerických zabývající se atletikou. Pohyb mají tak říkajíc v rodině. Otec je trenér středoškolského týmu, matka se věnovala běhu na vysoké škole a zvládala i maratón za tři hodiny. Tedy snad ani příliš nepřekvapí, že dcera z takovéto rodiny nastaví za jediný víkend dva nové světové rekordy pro svůj věk. Že už dříve držela národní mistrovské tituly na několika tratích, už bere jako samozřejmost.

Foto: facebook R. Ping

Grace Pingová na atletickém ovále vyrostla. (uprostřed, spolu se sourozenci, 2011)

Článek

Na národních mistrovstvích se Grace Pingové podařilo doběhnout jako druhá, když o 20 vteřin zaostala za 19letou vítězkou. 5 000 metrů zvládla za obdivuhodných 16:44:80. Dalšího světového rekordu dosáhla na dvoumílové trati. Dle vlastních slov se při pětikilometrovém závodě cítila opravdu skvěle, na dvoumílovém jí ztěžkly nohy. Lze tedy předpokládat, že na kratší trati dívka ještě neřekla poslední slovo.

Jeden by si řekl, že na jednu sezónu už toho bylo pomalu dost, ale Pingová má před sebou ještě jeden důležitý závod. O to důležitější, že vyzyvatelem je její vlastní otec. Ryan Ping je čtyřicetiletý atlet a trenér s osobním rekordem na 5 000 metrů v hodnotě 16:01. Ačkoli už vzhledem ke svému věku nemůže příliš pomýšlet na zrychlování, nehodlá dceři věnovat nic zadarmo. „Přijde den, kdy mne Grace porazí," říká otec. „V žádném případě ale nepřipustím, abych do souboje nedal všechno," dodává s nádechem hrdosti na výkony své dcery Ryan.

Ani Grace nebere přípravu na lehkou váhu. „Běhání není lehký sport. Přináší mi hodně zábavy a opravdu to zbožňuju, ale to neznamená, že nemusím tvrdě pracovat," uvědomuje si malá závodnice. Jednoho dne se chce stát profesionální běžkyní a reprezentovat svou vlast na olympijských hrách. Rodiče si zatím vůbec nelámou hlavu s prognózami, které tvrdí, že většina mladých nadějných atletů postupem času vyhoří a v oboru se nakonec neprosadí. „Beru to tak, že kdyby naše dítě bylo nadaným matematikem, také bychom mu neříkali: 'Vydrž, teď se nerozvíjej, počkej, až budeš větší!'" má zcela jasno otec. Malá Grace se těší neomezené podpoře obou rodičů.

Grace Pingová nyní naběhá přes 70 kilometrů týdně a využívá služeb známého profesionálního trenéra. Přípravu ale nezanedbává ani její otec. Vždyť k epickému souboji se schyluje už v pondělí!

Reklama