Hlavní obsah

Na tento závod raději nechoďte, slečinky vás můžou zválcovat!

Vyškov

Stále větší popularitě se mohou u nás i ve světě těšit překážkové závody, takzvané obstacle races. Tam se nejen běhá, ale mezi jednotlivými úseky také zdolávají nejrůznější překážky, často vyžadující použití takových svalů, o jejichž existenci jsme doposud měli jen mlhavé tušení. Člověk je na konci pekelně unavený, špinavý, sem tam má něco roztržené nebo prodřené. Účastníci bývají v cíli také šťastní. Něco na tom zkrátka je. Co ale většinu lidí překvapí, je zjištění, že ženy, účastnice, jsou na tom často lépe než mužští závodníci. Jak je to možné?

Foto: armyrun.cz

Ženy se nebojí ani dřiny, ani armády.

Článek
Fotogalerie

Svět je zkrátka plný paradoxů. Více než polovina naší populace ve středním věku má nadváhu. Ženy dokonce o tři procentní body převyšují muže (22 %) v podílu obezity v populaci. Takové ale drsné běhy nelákají. Naopak. Závodnice z Čech svou fyzičkou často strčí do kapsy své pánské protějšky. Potvrzují to například překážkové běhy Army Run, jichž se ženy pravidelně účastní. Fyzická kondice drsňaček je často lepší než u mužů, jak ostatně můžete vidět i na závodech.

Nejbližší Army Run se poběží už 16. července ve Vyškově. A to právě v místech, kde standardně cvičí i česká armáda. Stejně jako loni i letos bude tento závod z celého cyklu jeden z nejnáročnějších. Běžce čeká na deseti kilometrech více než 40 překážek. Závod rozhodně není pro měkkýše, a (přesto?) přitahuje i hodně žen. „Ve Vyškově bylo loni překvapivě téměř ‚přebabeno'," upozorňuje Ivan Novák, který působil 15 let v české armádě, účastnil se například i misí v Kosovu, Bosně a Hercegovině či v Iráku, a nyní pomáhá při konzultaci náročnosti tratí a překážek.

Závod podporuje Ministerstvo obrany ČR a Armáda ČR. Ve Vyškově sídlí Centrum výcviku AČR a tamní posádka patří mezi největší v zemi. Na Moravě je největší.

Jakožto bývalý profesionální voják potvrzuje, že účast žen na extrémních závodech není náhodná: „Ženy se nebojí extrémní fyzické zátěže, proto se závodů často účastní. Potvrzuje to i rostoucí trend počtu žen v české armádě. Aktuálně je jich mnohem větší procento než například před rokem 2000. Ani žena jako velitel mužstva či čety není výjimkou," dodává veterán.

Jen pro srovnání: Prvního letošního závodu v Hluboké nad Vltavou (přes 30 překážek na pěti kilometrech) se účastnilo 310 žen z téměř 11 stovek závodníků. Nejrychlejší z nich, Jana Ševčíková, zvládla závod za 57 minut a 38 vteřin.

Překážkové běhy ze série Army Run patří mezi nejnáročnější závody, kterých je možné se v Česku zúčastnit. Nejenže překážky pomáhají vytvářet bývalí profesionální vojáci a závod má atmosféru vojenského konfliktu, vojáci či armáda se závodu i přímo účastní. A dává závodníkům pořádně zatopit. Bez rozdílu věku či pohlaví, na všechny čeká sada fyzicky i psychicky náročných překážek. Kromě žen si je přicházejí zkusit také lidé z ciziny či jedinci bez předchozího tréninku. Na těch se pak závod podepíše zpravidla nejvíce.

Série pro rok 2016
● Vyškov - středně náročný závod NATO – 16. července (40+ překážek na 10 km)
● Ještěd - nejnáročnější závod ARMY – 13. srpna (60+ překážek na 15 km)
● Ještěd - lehčí verze závodu Civil – 13. srpna (20+ překážek na 5 km)
● Praha - středně těžký závod NATO – 15. října (40+ překážek na 10 km)

„Závod je pro průměrně trénovaného člověka v pohodě. Účastníky lze rozdělit do tří hlavních kategorií - na vojáky a profíky, fanoušky závodů a hecaře z hospody. Občas se mezi nimi objeví i rodinky, například otec se synem. Samozřejmě zejména hecaři se přihlásí s tím, že neví, co od závodu čekat, a pak na trati šíleně trpí. Ale i ti, co trpí, závod většinou dokončí," popisuje Novák. Všichni se snaží doběhnout si do cíle alespoň pro kousek té vojenské hrdosti a pár molekul endorfinů z dobře vykonané práce. Na každého, kdo dokončí, čeká také netradiční medaile ‒ vojenská známka, takzvaný dog tag.

Reklama

Související témata: