Hlavní obsah

Stoletá babča vysprintovala zlato. Chce pomoci mladším generacím

Vancouver

Stoletá žena indického původu Man Kaurová se stala hrdinkou atletického mítinku v kanadském Vancouveru. Běžkyně si z Americas Masters Games, atletického mistrovství pro sportovce nad třicet let, odnesla několik zlatých medailí. Přitom s běháním začala teprve ve věku třiadevadesáti let poté, co ji k němu přemluvil její syn.

Foto: facebook BC Athletics

Stoletá stařenka Man Kaurová nesprintuje ani zdaleka pro sebe. Dělá to i pro nás.

Článek

Stoletá Indka si mezi jednotlivými disciplínami dopřávala také kliky. Na trávě uvnitř atletického oválu se zahřívala a rozcvičovala, přičemž přilákala množství pozornosti. „Běhání mi přináší radost. Chtěla bych svým příkladem pomáhat dalším generacím," svěřila se duchem stále mladá atletka kanadské stanici CBC News.

Po celém světě už nasbírala přes dvacítku zlatých medailí. A pokud je vypsána i její nejpříhodnější kategorie W 100+ (ženy nad sto let), je její vítězství téměř zaručeno. Ve Vancouveru tentokráte soutěžila ve vrhu koulí a diskem, ve sprintu na 100, 200 a 400 metrů. Když se jí zeptáte na její tajný recept na dlouhověkost a dlouhodobou svěžest, odpoví: „Je to nepříjemné, ale je to pravda. Je za tím rozumná strava a hodně cvičení."

K běhání paní Kaurovou přivedl její osmasedmdesátiletý syn Gurdev Singh, který se her také zúčastnil. „Věděl jsem, že by se máma mohla stát hvězdou," směje se svému rozhodnutí. Na mítinku jí sice uběhnutí stovky metrů trvalo 1:21.57 minut, dosáhla tak času více než osminásobného v porovnání s Usainem Boltem, ale - upřímně řečeno - většina lidí na této planetě se věku sta let nepřiblíží, ani kdyby je lékaři posledních pár dekád drželi na kapačkách. A ta vitalita? No řekněte sami: Není půldruhá minuta na stovku sprintu vlastně skvělý čas?

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články