Hlavní obsah

Studentky na závodech propadly. Srdce diváků si ale získaly

New York

Největším momentem na šampionátu v přespolním běhu ACC Cross Country Championship 2016 nebylo sledování vítězů, ale poražených. Nejdramatičtější okamžiky se totiž neodehrávaly na začátku startovního pole, ale v konečném důsledku na jeho konci. Dvě běžkyně se vzdaly vyhlídek na obstojné umístění a raději pomohly své rivalce v nesnázích.

Když je pomoc druhým důležitější než vlastní umístění

 
Článek

Kousek před cílovou čárou padá Madeline Adamsová z Boston College jako podťatá. Vyčerpání si na ní vybírá svou krutou daň. Běžkyně není schopná se ani samostatně zvednout na nohy. Zatímco ostatní závodnice probíhají bez povšimnutí a nechtějí vnímat nic než svůj vlastní výkon, Evie Tateovou nenechává epické drama chladnou.

Bez váhání se vrhá k bezvládné soupeřce a pomáhá jí zpět na nohy. Za malou chvilku s pomocí přispěchá také Rachel Peaseová. Společně se s vypětím všech zbývajících sil vydávají vstříc cílové čáře. I když všem třem musí být jasné, že oficiální ortel bude více než krutý.

Adamsová je diskvalifikována. Běžec na trati nesmí přijmout jakoukoli pomoc ani ze strany diváků, ani ze strany vlastních soutěžících. Původně byla pravidla ještě tvrdší a šla ještě dál ‒ s diskvalifikací počítala nejen pro toho, kdo pomoc přijal, ale také pro každého závodníka, který ji poskytl. Tateová a Peaseová tak jen o vlásek samy unikly vyloučení.

Přesto jsou jejich výsledky nakonec velmi tristní. Svá dobrá umístění dala děvčata všanc a ve finále skončila ke konci výsledkové listiny. O co menší úspěch měly závodnice na oficiálních místech, o to více obdivu sklidily mezi diváky. Video s jejich společným finišem se objevilo na sociálních sítích a dočkalo se mnoha tisíc sdílení a miliónů zhlédnutí.

Pomohli byste někomu při závodě, i kdybyste riskovali diskvalifikaci?
Ano, život je o něčem jiném než o výsledkových tabulkách.
84 %
Nevím, dokud člověk nezažije, sám neví, jak by se zachoval.
9,8 %
Ne, od toho je na trati služba organizátorů.
6,2 %
Celkem hlasovalo 3937 čtenářů.

Reklama

Související témata: