Hlavní obsah

Muži s delším prsteníčkem jsou lepší samci i sportovci

Londýn

Zní to jako pořádný kus šarlatánství, věštění z křišťálové koule či nahlížení do budoucnosti pomocí kávové sedliny na dně oprýskaného hrnku. Ale prý je to pravda. Vědci to říkali. Muži rychlejší při zdolávání maratónu jsou zároveň také plodnější. Pokud tedy, milé ženy a dívky, zrovna vyhlížíte potenciálního partnera a otce svých budoucích prosperujících dětí, u cíle maratónu pozorujte ty rychlé a vybírejte mezi nimi. Ostatní zřejmě nebudou mít testosteronu na rozdávání.

Foto: Profimedia.cz

Delší prsteníček, lepší běžec, vyšší plodnost.

Článek

Celý experiment je založený na zdánlivě velmi obskurním porovnávání délky ukazováčku a prsteníčku. Několika vědeckým týmům se však podařilo prokázat spojitost poměru jejich délky s několika biologickými ukazateli. Porovnáte-li prý prsteníček s ukazováčkem na mužově ruce, nahlédnete až hluboko do jeho prenatálního období, do období, kdy spočíval v lůně matčině.

Poměr délky těchto dvou prstů prý prozrazuje, jak intenzivně byl plod vystaven působení testosteronu, mužského pohlavního hormonu, což ve svém konečném důsledku zase určuje, jak vysokou bude mít muž plodnost. Bylo prokázáno, že muži s delším prsteníčkem než ukazováčkem mají více spermií. A co víc – jsou také lepšími vytrvalostními běžci.

Britští vědci zkoumali přes čtyři stovky běžců, kteří úspěšně dokončili maratón, a porovnávali délku jejich prsteníčků s ukazováčky. Větší délka prsteníčku prý ukazuje na vyšší hladinu testosteronu. Tento hormon je kromě jiného spojován také s rychlým nárůstem svalové hmoty a získáváním síly. Je také zodpovědný za rychlejší regeneraci organismu po zátěži. Toho bylo mnohokrát zneužito ve sportu a dnes je testosteron a jeho deriváty zakázán.

Podle zmíněné studie běžci s příznivějším, „mužnějším" poměrem délky ukazováčku a prsteníčku jsou také překvapivě lepšími vytrvalostními běžci. V průměru dosáhli o 24,5 minuty lepšího času na maratónu než jejich méně šťastní kolegové. A jak je na tom váš partner? Který z prstů má delší? Pokud na tom není zrovna nejlépe, nevěšte ještě ani hlavu, ani jeho běžecké boty na hřebík! Nabízejí se dvě možnosti: Buďto mu můžete na kratší prsteníček začít přivazovat těžká závaží a časem dosáhnout jeho protažení, anebo ho můžete posílat víc trénovat. Nevíme jak první způsob, ale ten druhý sice nepovede k prodloužení prstů, ale ke zvýšení plodnosti určitě. O zlepšení maratónských časů ani nemluvě.

Reklama

Související témata: