Hlavní obsah

Jak se proběhat do Vánoc – nejen pro dámy

Praha

Advent je v plném proudu a přípravy na Vánoce sílí. Pokud tíha předvánočních příprav spočívá jen na vás, nejspíš nyní nebudete mít moc času na běhání. Nebo je to jen výmluva? Poradíme vám, jak si najít nejen čas pro běh, ale i jak to udělat, abyste se na Vánoce opět mohli těšit tak, jako vaše malé děti (a jako když jste byli sami malí), a nebyly tak pro vás zdrojem každoročního stresu. Zde je několik kroků k více kilometrům – a k větší pohodě.

Foto: Profimedia.cz

Jak se proběhat Vánocemi? Určitě to nějak jde...

Článek

• Krok 1: Ujistěte se, jestli opravdu doma musíte mít sterilně naklizeno, patnáct druhů cukroví a jestli si neušetříte čas nákupem dárků raději po internetu, než v přeplněných obchodních centrech. Pokud ty přípravy přece jen berete poněkud lidsky, tj. nepřeháníte to s vyvařováním (stejně to jsou většinou nezdravé lahůdky, které pak už nikdo ani nechce) ani s šůrováním (Ježíšek se přece také narodil ve chlévě, ne?) ... a dárky vám již dávno vozí pošťák, bude problém patrně někde jinde.

• Krok 2: Vánoční přípravy ano, ale efektivně! Vánoční výzdoba je fajn, a také děti rády zdobí. Určitě jim uděláte radost, když jejich výtvory ze školky, dělané z lásky, při výzdobě též použijete. Světélka, svíčky a v období adventu i koledy – zpívané i poslouchané, navodí vánoční atmosféru. Jděte si zaběhat a zameditujte si přitom. Nepřemýšlejte zoufale, co kde ještě „musíte", ale radujte se z drobností. Obdivujte krásu ojíněných pavučinek, zavzpomínejte si na lesní zvířátka i na to, jak mohli slavit – a ve vší pohodě a radosti též slavili vánoční svátky vaši předkové před 200 lety, kdy nebyly natřískané obchody s přetékajícími regály, ale dokázali se skutečně a upřímně radovat i z drobností a setkání.

• Krok 3: Poperte se s krátkými dny a drsným počasím. Nejbližší tři měsíce o moc lépe nebude, a tak určitě nezalézejte do nory, abyste si nepohřbili kondici nasbíranou v příhodnější části roku. Zimní kila pak na sebe nenechají dlouho čekat. Snad jen ve dnech, kdy by bylo běhání skutečně nebezpečné, zůstaňte doma, nebo se schovejte ve fitku. Jinak na sebe navlečte termoprádlo, svršky nejlépe v reflexních barvách, přidejte čepku a tenké rukavice, a s chutí do toho. Nejpozději po kilometru se zahřejete, rozběhnete a budete rádi, že jste se dokopali. Endorfiny se pak snadno postarají o to, že vás trocha prachu někde na hodinách, šmouha na okně, nebo rozházené hračky nechají v klidu. O tom, kolik kilásků a jakým tempem, bylo již napsáno mnoho – vzhledem k tomu, že zima přeje spíše obecné vytrvalosti a objemu, berte to na pohodu a klidně i na pokec v delších bězích.

• Krok 4: Co se dá ošidit - a na co vyzrát? Domácí práce nedělejte ve větší míře, než jindy. Chcete si přece Vánoce užít, a ne padnout na ústa. Chcete-li mít hodně druhů sladkůstek, domluvte se s kamarádkami a každá upečte tři čtyři druhy, jen v trochu větším množství, a své výtvory si vyměňte. Pozor – nedělejte toho hodně. Je to přece jen pochutina, která vypadá hezky na stole, hůře pak na těle. Mějte tak na ochutnání a malé výslužky, ale ne tolik, abyste to jedli ještě v půlce února. Generální úklid, pokud už musí být, svěřte firmě, samy skutečně nemusíte dělat více, než po zbytek roku. Ostatně jak to bude vypadat po vánocích: roztrhané papíry, roztahané hračky (které předtím byly pod stromečkem). Zbavili jste se tašek s dárky pro příbuzné? V pořádku, vrátíte se zase s jinými. Tak kam se honit, že?

• Krok 5: Slyšte je pilně a neomylně. Rozjímejte! Nejen, že oprášíte vánoční koledy, které doprovázely vaše dětství a mnoho generací před vámi. Najděte si čas jen pro sebe, udělejte si pohodlí, relaxujte. Nemusíte být věřící, ale zajděte si i do kostela, nasávejte jeho vůni, prohlédněte si jeho interiér, zajděte si na vánoční koncert. Je to neskutečně uklidňující. A vánoce jsou především svátky KLIDU.

• Jak to dělám já: Viz výše. Těsně před adventem vytvořím několik věnců. Proč několik? Jeden si necháme, a ostatní vyměním se zbytkem rodiny za cukroví. Nepeču. Neumím to, jednou jsem to zkusila a dopadlo to katastrofálně. A když to zase někoho jiného baví, tak proč neudělat takový malý barter? Dárky si syslím postupně už od léta, neboť v prosinci bych to ekonomicky neunesla. Má to snad jen jedinou nevýhodu – někdy ty dříve uložené dary nemůžu najít. Zpravidla na mne ale juknou někdy v půlce léta a tak je zčásti vystaráno na další rok, nebo alespoň na různé svátky a narozeniny v průběhu roku... Do hypermarketu od půlky listopadu ani nepáchnu. Když, tak už jen najisto pro konkrétní věc a nic moc jiného navíc. Zlatý internet.

Můj nejpohodovější předvánoční čas: Pravda, to jsme ještě neměli děti. Na celý prosinec, až do nějakého dvaadvacátého, jsem vyrazila na koncertní turné se sborem, nazývaným hudebníky jako KMČ (kdo má čas). Když jsme nebyli zrovna na zkoušce, koncertě či v autobuse, vyběhla jsem, kam mne nohy nesly. Někdy do přírody, jindy do města, podle toho, kde nás ubytovali. Vydělala jsem si eura a dárky v naprosté pohodě nakoupila „venku", kde se jak známo nakupuje mnohem levněji a lépe. Vánoční atmosféru jsme beze stresu užívali v Paříži, Florencii, Lyonu, Nice, Bruselu i dalších, nádherně vyzdobených městech - a zpátky jsme prakticky přijeli k hotovému. S malými dětmi tohle není možné, ale jelikož i ony kromě sportu dělají hudbu, máme v této době také nejvíce vystoupení.

V zimním období není nouze ani o závody či nejrůznější vánoční, štěpánské, silvestrovské a novoroční běhy. Najděte si ten svůj v okolí bydliště a budete mile překvapeni, kolik lidí podobně naladěných se dokáže zvednout od přetékajících stolů, vypne televizi a poběží s vámi!

Reklama