Hlavní obsah

Od atletického oválu k plotně a zpět: Kamila a všestranný favorit na talíři – ovesné vločky

Praha

Kamila Skalinová je všestranná sportovkyně, kterou můžete potkat na řadě závodů – a mnohdy i na bedně. Maminka pěti dětí mluví několika jazyky, každý měsíc naběhá bezmála dvě stě kilometrů a ráda čte. Dnes se s vámi podělí o své zkušenosti i tipy na zdravé mlsání.

Foto: archiv autorky

Kamila Skalinová má ráda běh a vločky. To je vlastně ideální kombinace!

Článek
Fotogalerie

Jak dlouho běháš a co děláš, když neběháš?

Dlouho – asi tak 20 let. Ale posledních 7 let hodně intenzivně, včetně závodů, s přestávkami na těhotenství – i když při tom posledním jsem běhala, dokud to šlo. Za loňský rok jsem naběhala 2000 kilometrů. Jinak než jsem měla děti, pracovala jsem jako obchodník v různých firmách, umím pár jazyků (francouzština, italština, angličtina), tak jsem to využila. Dnes jsem na mateřské, a tak občas něco překládám z domova. Naposledy z italštiny dětskou knihu. Největším koníčkem je sport – hlavně běh, koloběžka, kolo, v zimě běžky i sjezdovky. Dále si ráda poslechnu dobrou hudbu a ráda čtu.

Oblíbené závody? A raději silnice, nebo terén?

Závodím jak v terénu, tak na silnici. Oblíbené mám ty závody, kde je i doprovodný program pro děti, kde můžou i běžet: POŠUK (Pošemberský ultrakros), Od nevidim do nevidim (tady pomáhám kamarádovi Honzovi Říhovi s organizací), Babický trail, Lipanská stezka.

Ostatní členové rodiny tedy také všichni sportují?

Dětem je 2, 6, 8, 15 a 18 let. Snažíme se je vést ke sportu, oba kluci hrají fotbal, holky chodí na aerobik, turistický kroužek a o víkendu vyrážíme na závody nebo na kolo, dlouhé procházky, lyže atd. Manžel běh moc nemusí, ale podporuje mne, za což jsem mu vděčná.

Největší úspěch či nejhezčí zážitek a pocit z běhu?

Pocit mám dobrý z každého závodu. Snažím se vždy běžet tak, abych si v cíli mohla říct, že jsem do toho dala maximum. Závodit mě baví a ráda posouvám svoje limity. Nejlepší pocit jsem však měla v cíli maratónu v Itáli (dárek od manžela ke čtyřicátinám) u jezera Lago di Garda, kde se mnou do cíle běžely moje holky, to i slza ukápla. Výsledný čas 3:43 bylo v maratonu zatím moje maximum. Jinak jsem samozřejmě ráda, když se na nějakém závodě dobře umístím a zaběhnu dobrý čas, loni jsem si dala osobák na desítce (44 minut) a na půlmaratónu (1:39).

Jak moc je pro tebe důležitá zdravá a pestrá strava? Bylo to tak vždycky?

Co se týče jídla, určitě dbám na to, aby naše rodina jedla zdravě. Denně vařím, někdy i dvakrát, nekupuji vůbec polotovary, mám ráda poctivá domácí jídla. Jíme hodně zeleniny i ovoce a snažím se dávat přednost kvalitě před kvantitou. V létě máma vypěstuje na zahradě hodně zeleniny, má i tři slípky. A já se chystám letos založit záhon i na naší malé zahradě. Kluci a chlap mají rádi maso, já moc ne, proto se u nás jídla různě střídají. Občas někdo remcá, když se objeví zapékané lilky nebo cukety, něco z pohanky nebo jáhel, ale už jsou zvyklí. Knedlo, zelo, vepřo každý den u nás opravdu není, ale občas ano. Razím v jídle heslo: zlatá střední cesta, žádné extrémy. Vegetariáni, vegani, vitariáni , raw strava, paleo dieta a nevím, co ještě, u nás tedy neletí.

Co nejvíce potěší tvé chuťové pohárky? Hřešíš někdy?

Určitě někdy hřeším, mám ráda sladké, to se musím krotit, a moc ráda mám pivo, nejlépe Plzeň, to si po závodech dám s chutí. Snažím se, aby děti nejedly tolik sladkostí, což je v dnešní době dosti těžké. Občas jim upeču nějaké zdravé sušenky, také sušíme jablka i jiné ovoce, v létě dělám marmelády, zavařuji okurky, sbíráme šípky. Zkrátka co nejvíc domácího.

Tolik hladových krků – máš své osvědčené rychlovky, které nezklamou?

Je nás hodně, proto vařím denně polévku, tentokrát například bramboračku, a jako hlavni jídlo máme dnes halušky. Manžel je Slovák. Také jsem dětem upekla sušenky z ovesných vloček, to mají moc rády.

Co u tebe v kuchyni nikdy nechybí? Dáš nám nějaké tipy?

Ovesné vločky, ty používám opravdu hodně, téměř na všechno: na sušenky, na kaši, na zdravější zahuštění polévek, ale třeba také do karbanátků. Jsou plné vlákniny, vitamínů a stopových prvků a mají nízký glykemický index. Vloček sníme měsíčně několik kilogramů.

Reklama

Související témata: