Hlavní obsah

Od atletického oválu k plotně a zpět: Lenka a její aktivní jedenáctikilová činka

Praha

Lenka Křížová je běžkyně a maminka dvou dětí z Benešova u Prahy. Ještě jsem ji nikdy neviděla jinak než s úsměvem na líci. Původním povoláním učitelka nyní trénuje v Benešově atletickou přípravku a angažuje se kolem tamějšího atletického a běžeckého dění. Sama běhá už bezmála čtvrt století. A běhá dobře, bez tréninkových plánů, bez hodinek.

Foto: archiv autorky

Lenka Křížová - maminka a běžkyně.

Článek

Kolik toho naběháš za rok?

To je opravdu různé, záleží na mnoha faktorech. Třeba letošní krásnou zimu jsem proběžkovala. A na samotné běhání už tolik času nezbývalo. V létě zase hodně času trávím na beachi. Ale v průměru vyběhnu tak třikrát týdně, takže tak 40 kilometrů, někdy i 50. Ale někdy je to jen deset dvacet. Kilometry neměřím, čas nesleduju, takže jen hrubý odhad. Běhání mě nabíjí, běhám si pro radost.

Co děláš, když neběháš? Naběháš se jistě kolem dětí – svých i jako trenérka malých atletů... A jací jsou tví koníčci?

Vystudovaná jsem pí učitelka – francouzština-dějepis, ale život mě zavál do francouzské firmy Yves Rocher, kde jsem se před mateřskou starala o franchising. Moc hezká práce. Momentálně jsem na své druhé mateřské dovolené. Ale učení mě stejně tak nějak pořád přitahuje. A co do koníčků, vedle běhu také běh na lyžích, běh orientační, jsem vášnivá lyžařka, v létě beachvolejbal, kolo, tanec... prostě sport a pobyt v přírodě, hory, saunování, kytičky na mojí zahrádce, samozřejmě moje dvě dětičky a milovaný manžel, tělem i duchem tělocvikář.

Jablíčka nepopadala daleko od stromu?

Osmiletý Matěj je úžasný sporťák všeho druhu, čtenář, hudebník, zpěvák a tanečník, bezva kluk a parťák do nepohody. Dvouletá Elenka, to je smíšek, neposeda, od narození sporťačka a moc príma veselá holčička.

Máš své oblíbené závody? A raději na silnici, nebo do terénu?

Mám. Ráda mám odjakživa les a hory, takže ty „nej" závody jsou ty lesní jako je Horská výzva (zatím jsem byla vždy jen na té Šumavské), Baroko maraton v Plasích u Plzně. Ač ne závod úplně lesní, ale krásný, je prosincový Koloběh z Řípu do Prahy. Moc hezké jsou také závody ze seriálu Běžec Podblanicka. Teď mě okouzlil krátký, ale výživný závod na Čerčanský Chlum z tohoto seriálu. A jako Benešák si samozřejmě nenechávám ujít a jdu si užít Benešovskou a Konopišťskou desítku. Závody seriálu Běžec Podblanicka a obě desítky mohu vřele doporučit – nejsou daleko od hlavního města a své tratě si najdou všichni od nejmenších dětí po otrlé závodníky. Ale nejvíc mě teď baví a úplně jsem propadla orientačnímu běhu. Běháme celá rodina a je to naprostá pecka. Takže vyběhnout jen tak bez mapy už začíná být skoro nuda. (smích)

Nejlepší zážitky z běhu? Sama, nebo raději v bandě?

Jak kdy. Když jsem v práci „zavalená" lidmi, ráda si vyčistím hlavu někde v lese sama. A když si potřebuju urovnat myšlenky, něco promyslet a vymyslet, běhám ráda sama, myšlenky a nápady se během běhu jen hrnou. Teď na mateřské naopak vyhledávám dospělé parťáky, se kterými pokecám a zasměju se. Máme v Benešově bezva partu běžců, Benešovský běžecký klub. Scházíme se pravidelně jednou dvakrát týdně, je sranda, dáme si do těla, hecneme se. Teď se úspěšně vrátili kluci z maratonu na Maltě. V květnu se společně chystáme na Vltava Run. O víkendech se vídáme na závodech Běžce Podblanicka. S některými z nich společně trénujeme od května 2016 v nově vzniklém oddíle Atletika Benešov.

Co je pro tebe nejlepší kompenzační aktivitou?

Beach. Občas plavu. Jakmile se oteplí, šup na kolo. V zimě veškeré zimní radovánky. Denní kolotoč kolem dětí a baráku. Před mateřskou jsem v Praze navštěvovala několikrát týdně bootcampy. Skvělá záležitost, která mi moc chybí. Nyní posiluju s jedenáctikilovou dvouletou velmi aktivní činkou, kterou pořád odněkud sundávám. Celá naše rodina je sportovně poměrně aktivní, momentálně jsou pro nás ideální sporty, kde se vyžije celá rodina. Tedy orienťáky, kolo, bazén, lyže apod. Domů jsme si pořídili saunu, s manželem jsme letití saunaři. Ta zaručeně odplaví společně se strečinkem z unaveného těla všechnu kyselinku, v duši nastolí klid a mír. Bezva se tam také medituje nebo pokecá s kamarády.

Jak moc je pro tebe jako pro běžkyni a mámu důležitá zdravá a pestrá strava? Bylo to tak vždycky?

Pestrá a zdravá strava je určitě moc důležitá. Měla jsem období, kdy jsem stravování řešila až přehnaně, naštěstí už jsem polevila. (smích) Domnívám se, že člověk nemá úplně podléhat módním stravovacím trendům, ale používat zdravý selský rozum, jíst střídmě, sezónně a hlavně pestře a všeho s mírou. Oblíbená mňamka? Na sladké moc nejsem, výjimkou je čokoláda, ale ne 80%, normální mléčná, třeba s oříšky.

Reklama

Související témata: