Hlavní obsah

Švédská dobrodružka zkoušela dráždit muslimy. Výsledek všechny překvapil

Stockholm

Čtyřiačtyřicetiletá Švédka Kristiina Palténová se po několika svých přestálých dobrodružství pustila do dalšího. Rozhodla se vyzvat svůj vlastní strach, předsudky své i ty cizí a vydat se sama skrz muslimský Írán. Odhodlala se běžet sólo 1840 kilometrů od tureckých hranic až po zasněžené vrcholky na hranici s Turkmenistánem. Závěrečné překvapení zastihlo nejen ji.

Foto: Soroush Morshedian

Švédka vyzývá strach a předsudky

Článek

„Chtěla jsem vyzvat na souboj své vlastní předsudky a strachy a téhož dosáhnout u ostatních," říká švédská dobrodružka, kterou od jejích plánů všichni odrazovali, zatímco se v našich končinách slovo muslim stávalo synonymem pro teroristu a fundamentalistu.

„Šílená žena", jak ji mnozí přezdívali, není ve světě extrémů žádným nováčkem. Už dříve se jí podařilo přeběhnout trasu 3262 kilometrů z Turecka do Finska a přepádlovat 493 kilometrů mezi Finskem a Švédskem. Zároveň je držitelkou dvou světových rekordů v běhu na páse. V kategorii žen dokázala uběhnout nejvíce za 48 i za 12 hodin, a to 323 a 107,5 kilometru.

V rámci letošního projektu překonala v průměru 32 kilometrů denně se svým 25kilovým běžeckým vozíkem přezdívaným „Baby Blue". V něm měla vše potřebné včetně stanu, spacáku, knih a servisní sady k vozíku. Často jí ale nocleh nabídly místní rodiny a zvláště od žen vyslechla mnoho chvály a díků za svou bezpříkladnou ženskou odvahu.

Palténová se ovšem musela přizpůsobit domácí kultuře, a tak tam, kde by nejraděj běžela pouze v tílku a šortkách, musela mít dlouhé elasťáky, triko s dlouhým rukávem a pokrývku hlavy. Jedna policejní kontrola jí dokonce hrozila zatčením, když jí vítr odfoukl pokrývku z hlavy. Jinak má ale dobrodružka pro místní policii slova chvály. Několikrát jí policisté pomohli, jednou ji dokonce obdarovali reflexní vestou nebo poskytli doprovod.

„Ze světa, který se uzavírá do strachu, nemůže vzejít nic dobrého," filozofuje po svém příjezdu Švédka, která při sobě pro jistotu měla i nejmodernější GPS a satelitní zařízení s nouzovým tlačítkem. Mnohem horší než samotní lidé prý byla íránská doprava. Na cestě se stala očitou svědkyní hned čtyř vážných dopravních nehod. Sama na silnicích pokrytých často střepy osmkrát lepila pneumatiky.

Brzy si v islámské zemi získala také mediální pozornost. Její blog byl překládán do perštiny a čtyři různé místní televizní kanály s ní odvysílaly interview. Také pohostinnost Íránců se nakonec ukázala jako nezměrná. Zatímco Švédka do státu přijížděla s 25 kilogramy osobních věcí, odvážela si přes 40 kilo obtěžkána nejrůznějšími dary a upomínkovými předměty.

Palténová po návratu ze svého dobrodružství do vlasti podala výpověď u firmy zabývající se mobilní komunikační technikou, kde téměř dvě desetiletí pracovala jako projektová manažerka. Nyní chce inspirovat lidi k většímu využívání jejich potenciálu. Pracuje také na knize a filmu se svými dobrodružnými zážitky.

Co podle vás výkon Švédky dokazuje?
Bude lepší, budeme-li vzájemně respektovat své odlišné kultury.
7,3 %
V každé zemi se najdou přátelští lidé.
22,7 %
Ženy jsou psychicky nesmírně odolné.
1,7 %
Vůbec nic.
68,3 %
Celkem hlasovalo 18315 čtenářů.

Reklama

Související témata: