Hlavní obsah

Vyzutá bota ji stála světové prvenství

Praha

Mladičká šampionka Celliphine Chepteek Chespolová z Keni zaběhla nedávno na americkém Pre Classic druhý nejrychlejší čas vůbec na dráze 3000 metrů překážek. Čas 8:58,78 na vítězství hravě stačil, ale chybělo jen velmi málo a v tabulkách se mohl skvít nový světový rekord. To by ovšem závodnici musely boty lépe poslouchat.

Foto: Profimedia.cz

Celliphine Chepteek Chespol: Když máte křídla, boty nepotřebujete.

Článek

V předposledním kole nastupuje Chespolová do vodní překážky, když za ní náhle zjišťuje, že jedna z jejích bot se jí vyzula. Zastavuje, aby si v klidu porovnala obuv a patu pravé nohy dostala zpět pod ochranu boty, a pokračuje dál. To už ovšem v tempu budícím respekt.

Favoritka závodu a držitelka světového rekordu Ruth Jebetová z Bahrajnu a další Keňanka Beatrice Chepkoechová, s nimiž doposud Chespolová absolvovala závod v těsném balíku, tak rázem získaly asi desetimetrový náskok zcela zdarma a bez práce.

Chespolová zachovala chladnou hlavu a za ledového klidu se dala do pronásledování vedoucího páru. Následně vypálila v zuřivém tempu, které ve výsledku nechalo druhou Chepkoechovou o téměř dvě sekundy pozadu. Znalci se shodují v názoru, že Chespolová by dokázala celou trať běžet minimálně o tři vteřiny rychleji, kdyby nenastaly problémy s botou, kvůli nimž musela závodnice na chvíli zcela zastavit.

Chespolová, která se umístila třetí na březnových mistrovstvích světa v cross country v Ugandě, v cíli problémy s obuví velkoryse přehlédla. „Jsem šťastná, samozřejmě!" dodala vítězka s vylepšeným osobním rekordem o sedm vteřin.

Reklama

Související témata: