Hlavní obsah

Roztoč poslal triatletku na invalidní vozík

Londýn

Sloužila osm let v armádě a cvičila profesionální vojáky. Sama se věnovala triatlonu na špičkové úrovni. Malý osminohý roztoč ji poslal na invalidní vozík. 46letá Britka Lorraine Murray je matkou dvou dětí, přesto musela na svou léčbu obětovat už 600 000 korun. Před nedávnem se rozhodla svěřit se do rukou lékařů v Americe. Má ještě naději?

Foto: facebook L. Murray

Triatletku poslalo na invalidní vozík obyčejné klíště.

Článek

Všechno začalo v srpnu roku 2014, když venčila psa. Z procházky si přinesla klíště, které později odstranila a dále na něj nemyslela. Už o pár dní později to vypadalo, že chytila chřipku. Byla unavená, měla zatuhlý krk a bolely ji svaly. Jenže tyto symptomy přetrvávaly po dlouhých devět měsíců a stále se zhoršovaly. Začala mít problémy se srdcem, trpěla závratěmi, byl pro ni problém udržet rovnováhu. Prošla dokonce i testy na boreliózu, ty ale vyšly negativně. Lékaři jí diagnostikovali chronický únavový syndrom.

„Ze stavu, kdy jsem běhala dlouhé triatlony, jsem se dostala do stavu, kdy jsem nedokázala ani chodit. Věděla jsem, že je něco vážně hodně špatně. Myslela jsem si, že umřu," řekla Murrayová deníku Daily Mail. Život pro ni začal postrádat smysl. Byla přecitlivělá na zvuk i světlo a byla neustále velmi unavená. Spala i 18 hodin denně a své nové práce se musela úplně vzdát. Chyba v její diagnóze byla způsobena faktem, že počáteční symptomy této choroby nejsou nikterak specifické a mohou znamenat v podstatě cokoli. Ani testy nejsou jednoznačné a průkazné bývají až po 4-6 týdnech od vypuknutí infekce. Lékaři se nyní domnívají, že Murrayové byly testy provedeny příliš brzy, proto vycházely negativně.

Další komplikace způsobilo následné zpoždění odpovídající léčby. Pokud se nemoc podchytí včas, je možné ji během tří týdnů v podstatě úplně vyléčit. Za všemožná léčení už triatletka utratila ve své vlasti 20 000 liber (tedy asi 600 000 korun). Nyní se rozhodla odjet za specialisty do Washingtonu, kteří ji opět dávají naděje na kompletní uzdravení. Připravit si musí dalších 10 000 liber (asi 300 000 korun). V současné době není pacientka schopna ani postarat se o svou rodinu a fungovat alespoň v domácnosti. Nyní ale věří, že se to změní. Ve své vlasti také iniciovala společně s dalšími postiženými petici za zlepšení testů na lymskou boreliózu.

Reklama