Hlavní obsah

Na Železňákovi na Havaji chci prodat vše, co jsem natrénovala, říká Češka

Praha

Do světa dlouhého triatlonu vlétla Helena Kotopulu vloni ve velkém stylu. V závodě IM Mallorca vybojovala kvalifikační slot na havajský světový šampionát, který startuje za tři týdny. Svěřenkyně Petra Vabrouška letos opanovala tuzemský seriál závodů dlouhého triatlonu. Na Havaji by ráda pokořila hranici 10 hodin a zvítězila ve své věkové skupině.

Foto: archiv autora

Helena Kotopulu musí zvládnout všechno: náročný trénink, rodinu i práci.

Článek
Fotogalerie

Kdy odlétáte na Havajské ostrovy? Kdo bude tvořit váš podpůrný tým a doprovod?

Odlet je naplánovaný na 2.10. Doufám, že to bude stačit k dobré aklimatizaci na tamější specifické podmínky vlhka a horka (závod startuje 14.10, pozn. red.). Poletí se mnou tři dobré kamarádky, každá bude mít v týmu specifickou roli. První báječně vaří, druhá je vizážistka a vždy mě upozorní, když mám třeba tričko naopak atd., abych dobře na startu vypadala. Třetí je takový můj anděl, takže to mám nahoře prý zařízené. Nutno říct, že si každá na tento výlet našetřila a platí si výdaje ze svého. Hrozně moc si vážím jejich podpory, která je pro mě velmi důležitá.

Jaké jsou vaše cíle pro havajskou premiéru na světovém šampionátu v Ironmanu?

Základním cílem je zdárně dokončit a dostat se do cíle. Ráda bych svůj čas stlačila pod 10 hodin. A kdyby vše vyšlo na sto procent, byla bych šťastná za vítězství ve své věkové skupině 35-39 let.

Z čeho máte největší obavy?

Jsem zvědavá, co se mnou provede tradičně silný boční vítr na cyklistické části po lávových polích. Trochu se také bojím velkých vln, v nichž nejsem moc zvyklá plavat. Mám informace od svého kouče a zhlédla jsem několik dokumentárních videí.

Vloni jste získala kvalifikační slot na IM Mallorca, kde jste finišovala v čase 9:41 a vyhrála svojí „věkovku". Jak se pro vás tento závod vyvíjel?

Závod na Mallorce byl fantastický, od rána jsem se cítila odpočatá a vyspaná. Nachlazení, které mě doprovázelo z domova, bylo pryč. Plavání v moři byla pro mě první zkušeností a trochu jsem ztratila směr a vlny mě nesly dál od bójek, naplavala jsem o trochu více. Nicméně po plavání jsem se cítila odpočatá a na kolo se moc těšila. A taky bylo na co, úžasná atmosféra, krásná krajina, výhledy a stoupání do hor byly fantastické. Kolo jsem si neskutečně užila, teda až na ostré serpentiny ve sjezdu, tam jsem jela opatrně a spoustu odvážnějších mě předjelo, ale to jsem na rovině zase dohnala. Kolo mi rychle uteklo a já se cítila na běh ještě stále odpočatá. Bohužel pršelo už ke konci kola a na běh také. Běželo se bezva a celkově mi závod sedl. S časem jsem spokojená. Přála jsem si 9:45 a podařilo se 9:41, takže super.

V letošním roce jste se do toho pustila po hlavě a posbírala jste mnoho medailí v triatlonových závodech doma. V seriálu pohárových závodů Ford Czechman Tour jste opanovala celkové bodování. Z osmi závodů jste pětkrát zvítězila...

S výsledky letošní sezóny jsem maximálně spokojená. Nečekala jsem, že se takto všechno podaří. Někdy jsem byla z tréninku tak vyřízená, že jsem nevěřila, že to bude na nějaký výsledek, ale vždy to podle trenéra Petra Vabrouška vyšlo.

SLOVO TRENÉRA PETRA VABROUŠKA
Helena je extrémně cílevědomá a vysoce motivovaná, takže pracovat s ní je radost. Určitě ji do ničeho nemusím nutit, spíš má tendence si přidávat. Letošní sezóna zatím vychází na jedničku a doma vyhrála téměř všechny závody, ve kterých startovala. Pořád ale neukázala svůj celý potenciál. Ten směřujeme právě k Havaji. Vím, že tam napoprvé téměř nikdo neuspěje, a proto k tomu přistupujeme s pokorou. To ale neznamená, že se o to nepokusíme!

Petr patří mezi legendy českého triatlonu, má za sebou patnáct havajských startů, stovky ironmanských zářezů po celé planetě a stále prohání o generaci mladší soupeře. Jak jste navázali spolupráci a jak jste spokojená?

Bydlíme nedaleko od sebe a jednou jsme se setkali ve firmě mého manžela, kam Petr občas zajde na oběd. Po loňském MČR v dlouhém triatlonu Moraviaman, na který jsem se připravovala jen podle sebe, jsem cítila, že potřebuji změnu. Petr vnesl do mého tréninku zacílení, strukturu a řád. Vděčím mu za hodně a moje letošní skvělé výsledky jsou jeho velkou zásluhou.

Podporuje vás ještě někdo? Triatlon je většinou vnímán jako velmi nákladná záležitost, kterou si nemůže dovolit úplně každý...

V první řadě chci moc poděkovat mojí rodině, že to se mnou vydrželi, protože někdy to bylo časově velmi náročné. Přes zimní objemové období jsem vstávala párkrát i ve tři hodiny ráno, abych vše zvládla k práci fyzioterapeutky a rodině. Za to bych jim chtěla velice poděkovat ‒ za trpělivost, přehlížení spousty nedostatků v chodu domácnosti a přiděleného času na všechny tři disciplíny, kterou byla rodina, trénink a práce. Bylo to hodně o rozvržení času a všichni se přizpůsobovali mým podmínkám, což nebylo jednoduché. Nemůžu opomenout velikou podporu přátel, kteří mne na spoustu závodu doprovázeli a fandili, podporovali jak finančně, tak materiálně i psychicky. A taky sponzorům, kteří mne pro tento rok podpořili: Fagus, Benegen, Klempířství Kostelec, Jadberg, Speed, Cheport, AKC produktion, SLS, Bluseventy, Extreme media, Sobato, AD sport.

Od sportovců, kteří se věnují ironamnskému triatlonu často slýchám, že tento sport se stává životní náplní a zdravou závislostí. Podle toho, co říkáte, to vypadá, že to máte podobně. Co nebo kdo vás nejvíce motivoval?

Začátkem loňského roku se mi dostala do ruky kniha od ironmanské královny Chrissie Wellington Život bez hranic. Její životní zpověď mě uhranula. Ráda bych jednou dosáhla podobných výsledků.

Reklama

Související témata: