Hlavní obsah

RECENZE: Anna Štumpf ‒ Těhu v běhu

Praha

Původně tenhle název nesl blog jedné šílené ženy, která se ráda hýbala a která následně zjistila, že je těhotná. Z pohledu naší standardní medicíny a zažitých obecných pravd se zdá, že jsou tyto dvě životní polohy neslučitelné. Buďto běháte, hýbete se, nebo jste těhotní. Nic mezi tím. A ačkoli jsem ještě nikdy nebyl ani v nejmenším těhotný, dokážu si živě představit situaci Anny. Ta svůj blog založila částečně jako léčebný prostředek na svoji frustraci a částečně jako pozdvižený prst ‒ ukazováček, nikoli prostředníček ‒ s přidruženým výkřikem: „Helejtese, a co když ne? Co když to tak úplně není?!“ Sama sebe pak zajala jako pokusného králíka a prosta předsudků dala se do experimentů za reálných podmínek.

Foto: archiv A. Štumpf

Anna Štumpf: Běhání v těhotenství? No ovšem!

Článek

Hned úvodem bych se všem čtenářkám chtěl co nejpokorněji omluvit při vědomí skutečnosti, že jsem muž a že do takových věcí, jako je těhotenství, prostě nemám co kecat. Zkrátka to tady v redakci jenom spadlo na mě. Budu se snažit, aby mé pavědecké, šovinistické a netolerantní myšlenky zůstávaly skryty vašim zrakům.

Ale teď už k Aničce. V okamžiku detekce těhotenství začala jako každá správná matka řešit otázku, co může a co nemůže dělat, aby se miminko mělo co nejlépe. Může dál trénovat v posilovně? Může běhat? Může plavat? Může chodit do sauny? Ptala se sama sebe i internetové sítě, ale příliš mnoho uspokojivých odpovědí nenalézala. Jen tu a tam něco na zahraničních serverech. Ty zprávy říkaly, že pokud žena běhala před těhotenstvím, může běhat i při něm.

„Těhotenství není nemoc. Nemusíš se přestat hýbat, jen se musíš naučit poslouchat své tělo."

Nesmím? Ale můžu!

A to, co původně vzniklo jako blog, vykrystalizovalo najednou v knihu, v praktický návod pro všechny podobné ženy, kterým stejně jako Anně okolí nebo rovnou ne zcela dobře informovaní lékaři říkají, že nic ze svých oblíbených věcí teď dělat nesmí. Už sám blog kromě toho, že před dvěma lety aspiroval na významné ocenění, vyvolal ohromnou vlnu reakcí. A zdaleka ne všechny byly negativní. Anně psaly ženy, které byly v podobné situaci a běhat ani cvičit nepřestaly, jen neměly tu odvahu jít s kůží na trh a podělit se o své zkušenosti s rodinou nebo doktory.

Anna Štumpf je vystudovanou žurnalistkou. Není trenérka, terapeutka nebo lékařka, na tyto role si přizvala specialisty s reálným pohledem na věc. Kniha je tak z části složena z těhotenského a tréninkového deníku autorky, z části ze sofistikovaných názorů odborné veřejnosti ‒ od vedoucích lékařů oddělení rizikového těhotenství přes další lékaře, porodní asistentky, terapeutky až po trenérky a fyzioterapeutky. Je vám asi jasné, že autorka knihy ani s běháním, ani s cvičením natož pak se saunováním nepřestala. A na jejích stránkách najdete také důvody proč, ale stejně tak důležitá upozornění na podmínky, které je třeba splnit, aby to všechno šlo.

Co napíšeš, až potratíš?

I takové pěkné zprávy chodily autorce do schránky. Jako správná žurnalistka se jim nevyhýbala. Rozhodla se přijmout skutečnost, ať bude jakákoli, a tuto skutečnost taky po pravdě popsat. Ne, nebojte se, malý Sebastian je už dávno v plném zdraví na světě. A pohyb milující autorka je opět šťastně těhotná, takže praktické zkušenosti, o něž se Anna určitě zase podělí, budou narůstat.

TĚHU V BĚHU
počet stran: 200
doporučená cena: 299 korun
vydal: CPress Brno v Albatros Media

Co dál?

Tak dobře, porod máme za sebou, ale co dál? ptáte se. I na to nová kniha myslela. Porodem to nekončí. Dobré rady dostanete i na celé šestinedělí. Dozvíte se, co to je diastáza a co s ní dělat. A zajímavé bude se s autorkou zamyslet i nad tím, zda sport třeba neškodí kojení. Utlučete si v prsou při běhání máslo? Kdy na první závod po porodu? Jak zvládnout trénink s dítětem? A co s kočárkem? To všechno se dozvíte v dalších kapitolách. Nejen Anniny zkušenosti. Kromě krásných fotografií ilustrující průběh časové osy Annina případu kniha ukývá i množství dovedně podaných ilustrací nejrůznějších cviků doplněných návodem, který bych pochopil i já. Jako třešničku na závěr si určitě přečtěte, jak to bylo s Anniným prvním maratonem po porodu. A pak už budete připraveny opravdu na všechno.

Věnováno všem ženám, které hledají podporu, pochopení a ujištění, motivaci a inspiraci, ale také odpovědi na své otázky.

Reklama

Související témata: