Hlavní obsah

Hasička všem vypálila rybník. Stala se sedmou nejrychlejší Američankou

Praha

Když Kellyn Taylorová o víkendu probíhala jako první cílovou páskou na Grandma’s Marathon v Minnesotě, netušila ještě, že se svým výkonem stane sedmou nejrychlejší Američankou všech dob. Na „Babiččině maratónu“ byla prvně. Svým skvělým časem 2 hodiny 24 minut 28 vteřin zároveň nastavila nový traťový rekord.

Foto: Profimedia.cz

Kellyn Taylorová na Pan American Games v roce 2015.

Článek

Jedenatřicetiletá Taylorová si na závodě zaběhla i pro svůj osobní rekord, nejlepší zatím dosažený čas. Z předchozího se jí podařilo ukrojit úctyhodné čtyři minuty. Svým výkonem se posunula žena s civilním povoláním hasička na sedmé místo národních tabulek. Před sebou nechala jen šest velmi zvučných jmen, mezi něž patří třeba Shalane Flanaganová, Deena Kastorová nebo Joan Benoitová.

Taylorová proplouvala světem atletiky skromně, bez velkého humbuku, ovšem mezi její výkony patří třeba i třetí místo v Panamerických hrách v běhu na 5000 metrů, čtvrtá příčka v olympijských kvalifikacích na desítce nebo osmé místo na maratónu v New Yorku. Letos se chtěla blýsknout na Boston Marathon, ale hypotermie ji skolila již na poloviční vzdálenosti.

Grandma's Marathon je tradiční pojmenování závodu podle prapůvodního sponzora celé akce z druhé poloviny 70. let. Celkově letos zvítězil Elisha Barno z Keni s časem 2:10:06. S nevelkým odstupem doběhl druhý Birhanu Dare Kemal z Etiopie za 2:12:21 a trojici opět uzavřel Keňan ‒ Rodgers Gesabwa s časem 2:13:23.

Reklama

Související témata: