Hlavní obsah

Oblíbený druh diety vás zaručeně zabije mnohem dříve. Tvrdí to nová studie

S šokujícími závěry ze své studie předstoupil na kongresu Evropské kardiologické společnosti renomovaný polský profesor Maciej Banach. Podle výzkumů, které se svými kolegy provedl, je dieta založená na omezení příjmu uhlohydrátů téměř jistou jízdenkou na vlak do stanice Předčasná smrt. Data polských výzkumníků ukazují jasnou souvislosti mezi nízkým příjmem uhlohydrátů a rizikem předčasného úmrtí. Jak je to možné?

Foto: Profimedia.cz

Vystaví low-carb stopku vašemu zdraví?

Článek

Takzvané „low-carb" diety jsou dnes velmi populární, a to i mezi sportovci, potažmo běžci. Hlavní střet probíhá mezi dvěma přístupy, kdy jednou je strava a budování energetické zásoby založeno na tucích, jednou na sacharidech. Zatímco sacharidy mohou nabídnout velice rychle dostupnou energii, ale jejich zásoby se rapidně tenčí, tuky jsou sice na uvolňování energie výrazně pomalejší, zato jsou jejich zdroje zdánlivě nevyčerpatelné. Proto také výrazná část vytrvalců tíhne spíše k tukům.

Poláci zkoumali obrovský vzorek 25 000 lidí po průměrnou dobu 6,4 let, aby zjistili, že příznivci low-carb mají o 32 % vyšší pravděpodobnost předčasného úmrtí, o 50 % vyšší pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární choroby a o 36 % vyšší riziko, že onemocní rakovinou ve srovnání se skupinou, která ze zkoumaného vzorku jedla sacharidů nejvíce. Jak je to možné?

Přesné příčiny nejsou úplně jasné. Na stejné téma existují i další studie, které sice ukázaly stejný trend, jejich čísla ale vycházela značně nižší - 15% zvýšení rizika předčasného úmrtí, 13% zvýšení rizika kardiovaskulárních chorob a 8% zvýšení rizika rakoviny. Sami vědci upozorňují na to, že statistická závislost dvou jevů ještě nemusí nutně znamenat vazbu příčina-následek v praxi. Vzorky studií jsou však natolik velké, že pravděpodobnost správnosti závěrů hraničí s jistotou. Takže se máme raději cpát cukry?

Určitě ne. Jako o pravděpodobné příčině šokujících výsledků hovoří vědci o skutečnosti, že lidé na low-carb dietě nahrazují zdravé (ovoce, obiloviny, luštěniny...) sacharidy především živočišnými tuky a proteiny, které mohou být ve větších množstvích méně zdraví prospěšné a způsobovat právě ty choroby, které se objevili v hledáčku výzkumníků.

Pokud tedy chcete žít zdravěji a zdravěji si také upravovat váhu, klidně vsaďte na snižování konzumace cukrů. V posledních 100 letech se naše průměrná spotřeba (rafinovaného) cukru na hlavu zvýšila 20x. Tady máte široké pole působnosti. Zaměřte se ale spíše na rafinovaný (jednoduchý) cukr, než na uhlohydráty přirozeně obsažené například v ovoci či zelenině. A s živočišnými produkty to také raději nepřehánějte. Jak říká profesor Banach: „Všechny přirozené živiny jsou důležitou součástí našeho každodenního jídelníčku. Pokud budeme jednu položku eliminovat, zahráváme si s vlastním zdravím."

Reklama