Hlavní obsah

Co na talíř? Přece batáty!

Vanda Kadeřábková-BřezinováSport.cz

Batáty, známé u nás také jako sladké brambory, k nám přišly ze Střední Ameriky. S klasickou bramborou mají společnou jen oblast původu a fakt, že jíme hlízy. Jsou to hlízy rostliny povijnice batátové, která patří do čeledi svlačcovitých, takže se botanicky od brambor tak trochu liší. Hlízy obsahují hodně škrobu a cukru. Jejich energetická hodnota je tedy vyšší než u brambor.

Foto: Profimedia.cz

Batáty už dnes nepatří na talíř pouze indiánů, ale i běžců.

Článek

Existují v několika druzích – žluté, které se hodí spíše k pečení a smažení, červené k vaření a zapékání. Oranžové tak trochu připomínají dýni, a uvaříme-li z nich polévku, vypadá docela podobně. Jsou o poznání větší než brambory – ze čtyř velkých hlíz se v pohodě najedla pětičlenná rodina a zbylo i na další den. Pro ty, co počítají kalorie: 100 g obsahuje 300 kJ. A kdo chce hubnout, neměl by je jíst večer. Obsahují dále draslík, sodík, vápník, vitamíny A, C, D a B6. Pomáhají snížit cholesterol, zlepšují práci srdce, jsou prevencí vzniku kardiovaskulárních chorob a rakoviny.

Polévka z batátů a červené čočky

Potřebujeme:1-2 batátové hlízy2 střední cibule2 stroužky česnekuhrnek červené čočkybobkový listpolévkové koření či vývarsůl

Batáty oloupeme, a nakrájíme. Nakrájíme cibule, které orestujeme na másle, ghí, či jiném vhodném tuku a přidáme česnek. (My jsme použili zbytek výpeku z předchozí masové pečínky a nepotřebovali tak ani vývar.) Cibuli nemusíme krájet příliš nadrobno, vše později rozmixujeme – a tak nad ní nemusíme tolik plakat. Do hrnce přihodíme batáty, bobkový list a červenou čočku, kterou předtím propláchneme. Zalejeme vodou či vývarem a vaříme do změknutí. Osolíme, opepříme a odebereme trochu čočky stranou. Rozmixujeme, vrátíme čočku, dochutíme. Při servírování můžeme ozdobit něčím zeleným, případně krutony. Česnek lze v zimním období obměnit též zázvorem.

Tip: Pokud do dětí nemůžete dostat dýňovou polévku, zkuste batátovou. U nás se po ní doslova zaprášilo.

Batáty nazeleno se salátovými lístky a medvědím česnekem

Jako druhý chod nebo úplně jindy si můžete udělat batáty se zeleninou a salátovými lístky. Na dvě hlízy se hodí vše, co dům dá: cuketa, kousek pórku i zbloudilý žampión, který jaksi unikl přípravě jídla z předchozího dne. Batáty oloupeme, nakrájíme a můžeme krátce povařit (a později nakrájet na malé kousky nebo nastrouhat) nebo zasyrova nastrouhat.

Na másle připravíme dvě střední cibule a dva stroužky česneku. Na pánev dále přidáme nakrájený pórek, připravené batáty s cuketou nakrájenou na půlkolečka, případně další vhodné ingredience, na něž máte chuť. Přisypeme bylinkovou kořenící směs (já mám svou téměř univerzální směs bylin ze zahrádky bez jakékoli chemie), příležitostně promícháme a na mírném stupni sledujeme, až batáty budou měkké a cuketa „tak akorát". Dochutíme, dosolíme, vypneme a přidáme medvědí česnek, zamícháme. Do odstavené pánve poté zamícháme směs salátových listů (aby se nevařily, jen trochu zavadly) a hned servírujeme.

Variace: do pokrmu můžeme zamíchat též lístky špenátu nebo mangoldu, ty tak do pokrmu zamícháme už o něco dříve, aby přiměřeně změkly. Dobrou chuť!

Reklama