Hlavní obsah

Božské avokádo. Skvělé nejen do jídelníčku

Praha

Toto exotické ovoce, které původně pochází z oblasti Střední Ameriky, by měl každý sportovec (běžec) zařadit do svého jídelníčku. Ptáte se proč? Avokádo je plné tuků. Mononenasycených tuků, tedy těch zdravých, které pomáhají našemu tělu absorbovat vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K). Vytváří ochrannou vrstvu kolem tělesných orgánů a udržuje naše hormony v “módu štěstí”.

Foto: Profimedia.cz

Avokádo by nemělo chybět v jídelníčku žádného sportovce.

Článek
Fotogalerie

Avokádo je navíc plné antioxidantů a vitamínů, především pak vitamínu E a vitamínů skupiny B. Obsahuje také vlákninu, která napomáhá správnému trávení. Díky těmto vlastnostem se avokádo doporučuje i při redukci hmotnosti, právě díky obsahu zdravých tuků a vlákniny získáte pocit nasycení na delší dobu.

Které je to pravé?

Nejlepší avokádo má máslovou konzistenci, a že je zralé poznáte podle temně fialové barvy slupky. Když jej lehce zmáčknete, mělo by být měkké. V obchodě většinou naleznete spíše nezralá zelená a tvrdá avokáda - nechte je doma dozrát při pokojové teplotě.

TIP: Ihned po rozkrojení avokádo pokapejte šťávou z citronu nebo limetky. Avokádo tak nezhnědne a vydrží zelené.

Recepty

Ten nejjednodušší recept, jak si vychutnat avokádo je namazat si jej na chleba. Doslova. Nejlépe chutná na zdravém lisovaném nebo žitném. Stačí jen posolit. Voilà! Dobrou chuť!

Salát z rukoly, jahod a avokáda

Na salát se hodí avokádo o něco méně zralé tak, aby se dalo nakrájet na kousky. Základ salátu tvoří rukola, jahody a avokádo, podle chuti můžeme přidat vlašské oříšky, mango nebo třeba broskve. Salát nedochucujeme kořením, ale pouze jej zakápneme balsamikovým octem.

Guacamole

V Mexiku moc dobře vědí, že neexistuje lepší spojení než avokádo, jemně nakrájená cibulka, rajčata, šťáva z limetky, drcený kmín a špetka soli. Avokádo rozmačkáme vidličkou, nebo rozmixujeme v mixéru, přidáme ostatní ingredience a máme ten nejlepší dip na světě.

Nejen k jídlu

Avokádo je díky vysokému obsahu olejů a minerálních látek také skvělou volbou pro suchou pleť. Masku připravíte jednoduše tak, že avokádo rozmačkáte vidličkou a nenesete na obličej nebo na suchá místa, necháte působit dle potřeby 10-20 minut a důkladně omyjete. Pokud tedy mezitím avokádo nesníte.

Reklama

Související témata: