Hlavní obsah

Semínkový koláč - slané uspokojení chuťových pohárků

Praha

Sedíte, odpočíváte a najednou vás něco vyruší. Vaše chuťové buňky se hlásí o pozornost! A tak je vyvoláte a ptáte se, co by si asi tak daly. „Slaný, slaný, ale zdravý! Mysli na svou postavu!“ překřikují se. Ale co je slané, co uspokojí chuťové pohárky, zároveň zažene hlad a navíc je ještě zdravé a neohrožující postavu?

Foto: Kateřina Kašparová, Sport.cz

Semínkový koláč naslano.

Článek
Fotogalerie

Tento recept na slaný koláč je vhodný především do současného ročního období, tedy do zimy. Nezatíží trávicí systém a mohou ho i osoby s alergií na lepek.

Co budeme potřebovat?

Suroviny
jáhly (půl sáčku - 250 g)
pohanková mouka (2 lžíce)
bílé / uzené tofu (250 g)
semínka (slunečnicová, dýňová, lněná, sezamová – celkem 200 g)
sojová omáčka (shoyu)
rýžové víno
hořčice (např. francouzská, s fruktózou)
sezamová pasta tahini
mořská řasa agar-agar
voda
sůl

Jáhly jsou bezlepková obilovina, která má zahřívací účinky na organismus. Proto je používáme více v zimě než v letních měsících. Pohanková mouka je také bezlepková a také zahřívací. V tomto receptu ji najdete hlavně kvůli pojivosti. Tofu dodá bílkoviny, avšak samo o sobě ochlazuje, proto ho zapékáme.

Náčiní
miska na semínka
hrnec 2 x (na jáhly větší, na směsi menší)
měchačka
sítko
lžíce
lžička
koláčová forma
utěrka
trouba
šikovné ruce
úsměv na rtech

Semínka doporučuji použít v bio kvalitě, popřípadě nepoužívat import z Číny. Použijte semínka, která chutnají vám, ta co vám moc nejedou, klidně vynechte. Můžete přidat mandle či udělat jednodruhový semínkový koláč, například ze slunečnice.

Reklama

Související témata: