Hlavní obsah

Ovesná kaše nemusí být jen hrudkovitá hmota

Praha

Na tento slovní ping pong si určitě vzpomenete. "Dej si ovesnou kaši." "Nechci." "Měla by si jíst něco zdravého. Dej si ovesnou kaši a půjdu s tebou." "Dobře, ale budu se u toho celou dobu šklebit." Úryvek z oblíbeného seriálu Gilmorova děvčata a pro milovníka ovesné kaše, jako jsem já, naprosto nepochopitelný rozhovor. Přesto kolem sebe mám pořád spoustu lidí, kterým přijde příprava ovesné kaše ke snídani příliš zdlouhavá, nebo se jim výsledná světle hnědá hrudkovitá hmota nějak nezdá.

Foto: Veronika Dimitrovová, Sport.cz

Ovesná kaše. Dáte si?

Článek
Fotogalerie

Přitom ovesné vločky jsou výborným zdrojem komplexních sacharidů, vlákniny, vitamínů. Pokud vločky doplníme bílkovinou v podobě mléka, případně bílku a také zdravými tuky – ořechy, získáme plnohodnotnou snídani, která perfektně nastartuje metabolismus a dodá nám potřebnou energii. Jak si ovesnou kaši připravit rychle, efektivně, chutně a ještě jako vystřiženou z časopisu o vaření?

Základem jsou ovesné vločky – doporučuji výběrové, nebo jemně mleté. Kaše je pak krémovější. Množství ovesných vloček závisí na každém jednotlivci, ideální porce pro ženy se pohybuje okolo 50 - 70 gramů, pro muže 80 gramů a více. Nicméně platí, že na každých 50 gramů vloček je potřeba 250 ml tekutiny, ať už mléka, nebo vody. Pokud chcete opravdu luxusní ovesnou kaši, namočte vločky do mléka už přes noc, ale zvlášť u těch jemně mletých to není nutné.

Vločky s mlékem (případně vodou, nebo můžeme použít mandlové mléko) smícháme v kastrůlku a necháme vařit, vločky nemícháme, počkáme, až začnou probublávat. Celé to jde velmi rychle, vločky jsou za pár minut hotové. Z hrnce je přesuneme do misky a tady začíná ta pravá alchymie. Pokud byly vločky vařeny ve vodě, doporučuji do ještě horké kaše zamíchat vaječný bílek (1 bílek na 50 gramů vloček) nebo bílý jogurt.

Zdobíme ovocem

Ovesnou kaši, pokud nám nechutná samotná, je možné dochutit třtinovým cukrem, vanilkovým cukrem nebo strií. Pokud tak jako já rádi sladíte javorovým sirupem, nechte si jej až na konec. Kaši ozdobíme ovocem – nejlépe chutná s banány, jahodami, jablky, borůvkami, nebo malinami. Ale nebojte se ani broskví nebo exotického ovoce jako je třeba karambola.

Do kaše také doporučuji přidávat lžičku skořice – podpoří látkovou výměnu, má termogenní účinky a skvělou chuť. Kaši ještě posypeme oříšky – mandle, kešu, vlašské ořechy, případně jejich směsí a na závěr již zmiňovaný javorový sirup. V téhle fázi je dobré se pokochat krásou kaše, případně si ji vyfotit, protože až vše smícháte, už to bude výborné jen chuťově.

Reklama