Hlavní obsah

Stále tu je lid s černým sacharidovým broukem v hlavě

Praha

Píše se rok 2015 a přesto stále narážíme na předsudky typu, že sacharidy jsou cukry, po kterých se přibírá na váze. A pokud je ve stravě omezíme nebo dokonce vyloučíme, tělu to jen prospěje. I v dnešní moderní době vědy a techniky. Internet je plný odborných článků, přesto se najde procento lidí s černým sacharidovým broukem v hlavě.

Foto: Profimedia.cz

Molekula glukózy.

Článek

Proč jsou tedy sacharidy tak důležité pro náš organismus? Proč mají být vždy součástí našeho jídelníčku? A především pak – jak moc jsou důležité pro sportovní výkon, například běžce?

Sacharidy (nebo cukry)

Sacharidy jsou velmi důležité živiny, ze kterých náš organismus přirozeně získává energii ke svému fungování. Už jen jeden gram nám dodá cca 17 kJ. Jejich rozdělení spočívá v množství cukerných jednotek a podle délky řetězce je dělíme na jednoduché, nazývající se také cukry, a složené, neboli komplexní.

Jednoduché sacharidy jsou pro tělo lehce stravitelné a najdeme je například v ovoci jako fruktózu, v mléčných výrobcích jako laktózu (mléčný cukr), ale především pak ve sladkostech, limonádách, džusech, sušenkách nebo zmrzlině. Výhodou jednoduchých sacharidů je, že jsou pro tělo rychlým zdrojem energie. Bohužel ne na dlouho. Navíc sladkosti neobsahují pro nás žádné potřebné živiny a příjem těchto prázdných kalorií především škodí našemu tělu.

Příklad některých potravin a jejich GI:
(referenční hodnotou je glukóza, její GI je 100)
těstoviny55
celozrnný chléb65
cornflakes85
smažené hranolky95
pivo110
bramborová kaše90
šťáva z pomeranče40
předvařená rýže90
basmati rýže50
jogurt35
banán65
polotučné mléko30
brambory vařené65
vlašské ořechy15
rajčata10
celozrnné těstoviny40
syrová mrkev35
fazole30
sója20
česnek10

Oproti tomu komplexní sacharidy se sice pomaleji v těle vstřebávají, ale o to více z nich organismus získá energie. Navíc často obsahují větší množství vlákniny důležité pro činnost našich střev. Komplexní sacharidy jsou škrobového typu a nalezneme je například v obilovinách, luštěninách, rýži nebo bramborách. Z celkového množství přijatých sacharidů by měl váš jídelníček obsahovat až 85 % složených sacharidů, zbytek se skládá z těch jednoduchých.

Skladbu jídelníčku však dolaďte spíše ovocem nebo, již výše zmíněném, mléčném cukru v mléčných výrobcích. Po sladkostech sahejte ve výjimečných případech. Ovšem i komplexní sacharidy nemusí být zvoleny vždy správně, například už jen úpravou dané potraviny můžeme ovlivnit výši hladiny cukru. Je proto důležité sledovat tzv. glykemický index.

Co je to glykemický index?

Glykemický index potravin, na potravinách nalezneme značený jako GI, je číslo, které nám ukazuje, jak rychle hladina krevního cukru (glykémie) stoupne po snědení dané potraviny. V našem jídelníčku by měli převažovat potraviny s nízkým (pod 30 GI) a středním glykemickým indexem (30 – 70 GI). Pokud totiž hladina glykémie v těle příliš kolísá, organismus zareaguje opětovným hladem nebo chutí na sladké. Též bychom si měli dát pozor na úpravu potravin. I samotná konzistence potravin ovlivňuje glykemický index. Například bramborová kaše má vyšší glykemický index než běžně vařené brambory. I rozvařená rýže obsahuje více škrobu než rýže vařená na skus.

Co je tedy nutné si zapamatovat?

Že sacharidy jsou nejpohotovější zdroj energie a také nejdůležitější. Jsou hlavním zdrojem energie při intenzivním tréninku a jejich metabolismus je jednodušší než u ostatních živin. Takže pokud budeme omezovat příjem sacharidů ve stravě, omezujeme tím jen sami sebe a tělo nám později dá jasný signál. Nenechte tedy vyhasnout svůj motor, ale dodejte mu kvalitní šťávu. Požene vás dál a rychleji.

Kateřina Vitáčková – fyzioterapeutka, osobní trenérka
Ve své soukromé praxi se zabývá diagnostikou a terapií funkčních poruch, cvičením za poúrazových stavů zaměřeným nejen na sportovce, ale i širokou veřejnost. Dále je poradcem v oblasti zdravé výživy a jejího vlivu na zvýšení sportovního výkonu. Pro své klienty vede lekce nordic walkingu. Ve volném čase se věnuje především běhu, lezení nebo vysokohorské turistice.

Reklama

Související témata: