Hlavní obsah

TEST: Tyčinky Raw Bite - Energie k nakousnutí

Praha

Už jsme na našich stránkách párkrát řešili problém, co jíst při závodech či případně po nich. Gely, čokolády, nic? Co takhle zkusit něco úplně jiného? Něco, co jsme utrhli od úst samotné matce Přírodě. Tedy pokud věříte evropské značce bio-certifikátu.

Foto: Norskamoda.cz

Raw Bite - Něco syrového k zakousnutí.

Článek
Fotogalerie

Na tyčinky Raw Bite (něco jako „Něco syrového k zakousnutí") lze velmi dobře fungovat i ve chvílích nejvypjatějších. Sám jsem je okusil na vlastní kůži, či vlastně na vlastní ústa, když jsem přebíhal z nejvýchodnějšího na nejzápadnější bod Islandu a čekalo mě jednadvacet maratónů za sebou.

Chemie dostala padáka

Jejich neobyčejná, nezvyklá chuť je způsobena (tedy kromě toho, že jsou vyrobeny výlučně z organických, certifikovaných přísad) hlavně tím, že neobsahují nic nepatřičného, na co jsme bohužel zvyklí u naprosté většiny konvenčních produktů. Neobsahují konzervanty, barviva, cukr, ale ani lepek, laktózu nebo laciná nastavovadla typu sóji, rýže nebo ovesných vloček.

Na trhu najdete šest různých příchutí: vanilka a plody, kakao, pikantní limetka, kešu, kokos a jablko a skořice. Ve všech druzích najdete jen a pouze ořechy, sušené ovoce, přírodní oleje a koření. Žádná ze složek nebyla tepelně upravena. Jazyk běžného Středoevropana rozleptaný všelijakými glutamáty, dochucovacími prostředky, zlepšovadly, umělými sladidly a „přírodně identickými" náhražkami nejprve tápe. Už se mu dlouho nestalo, aby se setkal pouze s kvalitními přírodními produkty.

Tyčinky mohou směle konkurovat i energetickým gelům. Původem a postupem výroby těchto výdobytků moderního chemického průmyslu se vůbec nebudeme zabývat, ale podívejme se na energetické hodnoty. Přeci jen při zdolávání nějakého maratónu nebo ultramaratónu chceme mít po kapsách hodně doplňkové energie. Ořechy a oleje obsažené v tyčinkách jsou jedním z nejlepších energetických zdrojů. Proto nepřekvapí, že při stejné hmotnosti strčí jakákoli z šesti druhů tyčinek energetický gel hravě do kapsy - poskytne o 20 až 30 % více energie na 100 gramů než energetický gel předního výrobce.

Expediční strava

Raw Bite se výrobně osvědčili na běžeckých výpravách „expedičního" typu. Jsou napěchované energií, výborně chutnají a šest různých příchutí se vám tak snadno nepřejí. Navíc mají velmi kvalitní a odolný obal. Na Islandu se mým tyčinkám často stávalo, že byly mnoho dní ve vlhku, mokru, brodily se mnou řeky, odolávaly průtržím mračen. Naprostá voděodolnost se snoubí s velkou mechanickou pevností.

Můžete tyčinku po mnoho dní tahat po kapsách jako železnou rezervu bez jakýchkoli obav z protržení nebo prodření, prošoupání obalu. To je samozřejmě vykoupeno drobnou nevýhodou, že se k tyčinkám hůře dostává s mokrými, promrzlými a prokřehlými prsty. V takových chvílích ale vždy pomohly zuby. Proto pečujte řádně o svůj chrup, nevíte, kdy se vám ještě bude hodit!

Další výborná vlastnost, kterou ocení každý běžec na dlouhé cestě, je, že tyčinky odolávají vedru i mrazu. V horku se vám neroztečou, v mrazu se dají ještě dlouho pohodlně žvýkat. Nestane se z nich po chvíli kámen jako třeba z klasických čokoládových tyčinek.

Když je řeč o kvalitě, zákonitě přichází i otázka po ceně. Ta je v případě těchto pochutin očekávatelně vyšší - točí se kolem padesáti korun za kus. Nenechte se ale odradit a zkuste si přepočítat ceny na 100 g u energetických gelů. Zjistíte, že jsou na stejné nebo dokonce vyšší úrovni cen. Ve světle těchto poznatků se bio kvalita zase nezdá až tak drahá.

Být jiný

Raw Bite jsou prostě jiné. Myšlenkou dánských zakladatelů společnosti bylo vyrábět něco jednoduchého, zdravého a poctivého na cesty. Skvělá filozofie - a o to více mne mrzí, že z obalu se dočtu, kdo je distributorem výrobku, nikoli však kdo jej vyrobil či odkud použité suroviny pocházejí. Dozvíte se pouze, že byly použity suroviny vyprodukované i nevyprodukované v EU.

PLUSY
vysoká energetická hodnota
kvalitní použité suroviny
nepřítomnost chemie
výborná chuť
odolný obal
odolnost vůči mrazu i horku
MÍNUSY
výrobce neznámý
země původu surovin neznámá

Produkty k testování poskytla Norskamoda.cz.

Reklama