Hlavní obsah

Co před tréninkem do běžeckého motoru? Pár tipů pro vás

Praha

Každý běžec, běžkyně ví, že jídlo je palivo. A čím lepší palivo dostanete do těla, tím lepšího výkonu můžete dosáhnout. To, co jíte do hodiny před běháním, může ovlivnit výkon. Proto je důležité vybrat správné potraviny a také poměr, který do těla vpravíte, a poté se vydáte zdolávat kilometry v běžeckém tempu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ne! Tohle před tréninkem rozhodně ne.

Článek

Obecně platí, že běžci by měli založit svůj denní příjem sacharidů na délce a intenzitě tréninku. Platí zde prostá poučka. Čím déle a intenzivněji budete trénovat, tělo bude vyžadovat více sacharidů, takže musíte více dodat.

Před maratónem je ideální složení jídla v poměru mezi 50 - 75 gramy sacharidů. Samozřejmě se musí brát také v potaz hmotnost běžce. Padesátikilová žena se v tomto nemůže poměřovat s běžcem, kterému váha ukazuje o třicet kilo více.

Pokud jde o trénink, který není příliš dlouhý, strava by měla obsahovat 15 - 30 gramů sacharidů, nízký obsah tuků a také vlákniny.

Pokud konzultujete výživu s kamarády, pouštíte se do vášnivých debat a stojíte si skálopevně za svým, mějte na paměti, že každý je jiný. Co funguje na jednoho, druhého může položit a zrušit mu trénink. Někdo nepozře banán, jiný se zase osype z ořechového másla.

Banán a běžím

Zde je příklad, který můžete vyzkoušet, pokud máte méně než hodinu do tréninku. Snadný a rychlý je banán, který patří mezi nejpoužívanější zdroje sacharidů. Nebo můžete zvolit půlku energetické tyčinky. Pokud máte chuť na muffin, zkuste ho. Jestliže preferujete ovoce, zakousněte se do broskve.

Pokud máte více jak hodinu, možná vaše chuťové buňky okusí jiné složení stravy, která vám dodá energii pro váš koníček.

• Řecký jogurt, do kterého přidáte půl šálku jahod.

• Banán, dvě lžíce ořechového másla plus burské oříšky nebo mandle.

• Šálek vařených ovesných vloček plus hnědý cukr na ochucení, případně javorový sirup.

• Dva plátky celozrnného chleba s ořechovým máslem.

A poslední věc, která je samozřejmostí, ale někteří, dokud nemají pocit žízně, tak nepijí. Takže pijte, pijte, pijte. Živiny se vám pak lépe dostanou do celého těla.

Reklama