Hlavní obsah

Karbanátek, hranolky, kešu tatarka. Výživná bomba úplně jinak

Praha

Jídlo. Představa, že bez něj budeme více hodin, je skličující. Prostě máme to štěstí, že žijeme ve střední Evropě a v 21. století. O krok dále by měli být ještě běžci. Přece jen naládovat se bůčkem, zelím a šesti houskovými, to nepomůže výkonu. A tak něco jiného. Co třeba karbanátky s hranolky? Divné? Ne. Máme pro vás recept z kuchařky ze syrové stravy, navíc vše je trochu jinak.

Foto: Libor Kalous

Karbanátek, hranolky a tatarka. Ale úplně jinak. Bez masa, smažení.

Článek

Pohanka, kedlubna, ředkev. Ano, maso tyto pohankové karbanátky s hranolky nenabízí. „Cibule, česnek a bylinky dodávají tomuto pokrmu úžasnou šťavnatou a plnou chuť. Budete první, kdo se přihlásí o přídavek," píše se v kuchařce „Tajemství syrové stravy", která nabízí devadesát raw receptů Secret of raw.

Žádná tepelná úprava, žádný přepálený tuk. Na stůl vám přistane syrové menu. Namočte pohanku na jednu hodinu do vody, poté sceďte, důkladně propláchněte a dejte do klíčící misky nebo lahve. Proplachujte aspoň třikrát denně, pohanka je náchylná na plísně. Za dobrých podmínek naklíčí do druhého dne.

Znáte kešu tatarku?

Do připraveného robotu vložte nahrubo nakrájenou kedlubnu a rozmixujte ji najemno. Přidejte sušená rajčata a bylinky, opět mixujte. Poté přidejte zbytek ingrediencí, ale ne cibuli. Tu pokrájejte nahrubo a rozmixujte jen lehce. Z těsta následně vytvarujte karbanátky a dejte je na sušící plát. Pokud máte sušičku, za čtyři hodiny máte hotovo.

Hranolky nakrouhejte z ředkve, dejte do mísy, zasypte kurkumou a zalijte olejem. Hranolky rukama promíchejte a nechte deset minut marinovat.

Na kešu tatarku umixujte všechny ingredience kromě cibule v mixéru dohromady. Vylijte do misky a přidejte najemno nakrájenou červenou cibuli, poté nechte třicet minut odležet. Teď stačí jen prostřít - dobrou chuť.

Recept
Karbanátky
1 hrnek naklíčené pohanky
1 kedlubna
6 sušených rajčat v oleji
1/2 hrnku koriandru
1/2 hrnku kudrnky
2 stroužky česneku
1 lžíce červené papriky
1 lžíce rozmarýnu
1 a 1/2 červené cibule
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce psylia
1 lžička soli
Hranolky
1 bílá ředkev
1 lžička kurkumy
3 lžíce olovového oleje
Kešu tatarka
1 hrnek ořechů kešu
1 hrnek vody
4 lžíce jablečného octa
1 a 1/2 lžičky soli
1 červená cibule
2 lžičky hořčičného semínka

Reklama

Související témata: