Hlavní obsah

Tvrdý souboj diet. Která zvítězí?

Běh je kromě jiného také často používaná zbraň v boji s kaloriemi a hmotností. Běháním se hubne, běhání s kily zatočí. Alespoň taková je vžitá představa. Praxe je trochu složitější a člověk musí k pohybovým aktivitám přistupovat s ohledem na svou konstituci i kondici. Nehledě na fakt, že je také zhusta dobré nějakým způsobem upravit jídelníček. Zkrátka zařadit dietu. Ale jakou?

Foto: Profimedia.cz

Běhání pomáhá redukovat váhu. Jakým směrem ale upravit svůj jídelníček?

Článek

Diet, dietetických směrů, hnutí až náboženství dnes existuje celá řada. Od makrobiotiky přes vegetariánství, veganství, paleodietu, raw stravu až po brethariánství. V téměř všech dietách zaměřených na úpravu tělesné hmotnosti ale ke slovu přicházejí dvě zásadní a základní věci ‒ tuky a sacharidy. Zbavit se raději jedněch, nebo druhých? Nejnovější výzkumy dávají na tuto otázku poměrně jednoznačnou odpověď.

Tuk, anebo sacharid?

Obě diety ‒ omezení sacharidů i omezení tuků ‒ vedou v zásadě k úbytku hmotnosti. Až donedávna se věřilo, že nejlepší způsob jak se zbavit takzvané vany nebo pneumatiky je omezení konzumace sacharidů, tedy cukrů a škrobů. Tvrzení vycházelo ze skutečnosti, že menší přísun sacharidů vede k nižší sekreci inzulínu a tělo je tak nuceno získávat energii odbouráváním tukových buněk. Úvaha je zcela správná. Vědci ale zjistili, že zbavíte-li svou potravu tuků, zmizí více tuků také z vašeho těla.

Vědci do svých laboratoří pozvali na dvě desítky tlouštíků a upravili jejich stravu tak, aby dosahovala stejných kalorických hodnot. Po dvou týdnech jim o třetinu snížili přísun kalorií, ovšem u jedné skupiny to udělali na úkor sacharidů, u druhé na úkor tuků. Proběhla důkladná analýza. Lékaři měli testované osoby pod kontrolou dvacet čtyři hodin denně, ani jeden nádech, výdech či kapka potu nebyla ponechána bez povšimnutí. Analyzoval se podíl kyslíku a oxidu uhličitého ve vydechovaném vzduchu, množství dusíku v moči. Metabolismus osob byl plně pod dohledem.

Už to přišlo!

Šestý den přišlo ne všemi očekávané zjištění. Tlouštíci, u nichž byl omezen přísun tuků, ztratili v průměru 463 gramů na hmotnosti, zatímco ti, u nichž byly vynechány sacharidy pouhých 245 gramů. To je o 47 % méně! Snižování příjmu tuků je tak zhruba dvakrát účinnější dietou, než je tomu u dříve tak skloňovaných sacharidů.

Vědci také ukázali, že nejsou zcela odtrženi od reálného života, a ke své studii doplnili další poznatek ‒ v každodenním životě je častokrát mnohem jednodušší vyhýbat se uhlohydrátům než tukům. Člověk by se zkrátka měl rozhodnout pro takovou cestu, po níž vydrží kráčet dlouhodobě. Nemá asi valného smyslu běhat, omezovat cukry a poté se večer nacpat bůčkem. Jak ošidná mohou být dietetická předsevzetí, ukazuje výsledek dalšího výzkumu: V celkovém měřítku neexistuje žádný rozdíl v obezitě konzumentů běžné koly a koly dietní.

Reklama

Související témata: