Hlavní obsah

Dravec, do kterého se rádi zakousnete

Pokud jde o běžce, jejich péče o zdraví zahrnuje tři témata: klouby, srdce a mozek. Ano, mozek potřebují také, běhá se totiž ‒ jak známo ‒ převážně hlavou. Jak tyto tři mouchy srazit k zemi jednou, efektivní ranou? Odpověď je dravá.

Foto: Profimedia.cz

Makrela by v jídelníčku běžce neměla chybět.

Článek

Na běžcovy klouby, na jeho srdce i mozek mají blahodárný vliv omega-3 mastné kyseliny. Jedním z jejich největších zdrojů je dravá mořská ryba, jejíž hejna člověk každý rok sníží v objemu přes pět milionů tun ‒ makrela. Pomiňme fakt, že se její maso zhusta dostává do konzerv se žrádlem pro kočky. Při troše hledání ji jistě objevíte v regálu supermarketu i v „lidské" variantě.

Málokdy se podaří dostat se k této až 45 centimetrů dlouhé rybě v čerstvém stavu, kdy má ještě svěží, jasná a přátelská očička nad hubou plnou jemných ostrých zoubků a nevydává žádný podezřelý zápach. Uzená varianta této dobrůtky je pouze pro odvážné jedince, kterým nevadí charakteristický odér zlatavé mořské nádhery. Nejsnadnější varianta bude tedy ta v konzervě.

Makrela je také bohatým zdrojem vitamínu B12 a její konzumace účinně přispívá ke zmírňování symptomů Alzheimerovy choroby nebo ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou).

Pokud si dopřejete makrelu jednou až dvakrát týdně, můžete si prý být jisti zdravým srdcem, krevním tlakem v normálních hladinách a nízkým cholesterolem. Kardiovaskulární choroby se tak u vás doma na nikoho nedozvoní. Existuje dokonce vědecká studie, jež tvrdí, že dvě či více porcí mastných ryb typu makrely týdně může významným způsobem redukovat riziko ztráty zraku.

Nutno říci, že pravidelná konzumace tohoto strunatce nijak nezatíží ani váš rodinný rozpočet. Cena konzervy v supermarketu jen zlehka převyšuje částku 40 korun, uzená vyjde na 130 za kilo. Takže ještě dříve, než si po vyčerpávajícím tréninku objednáte další Big Mac, se zamyslete nad tím, zda by vám více neprospěla zdravá Mac Rela.

Jíte pravidelně ryby?
Ano, chutnají mi a navíc jsou zdravé.
86,9 %
Ne, takových věcí se dotknu zřídka.
13,1 %
Celkem hlasovalo 130 čtenářů.

Reklama

Související témata: