Hlavní obsah

Zelené zlato pro vaše nohy i roky

Praha

Zelený čaj se používá v tradiční čínské medicíně už po staletí. Trvalo to dlouho, ale dostal se i na náš stůl, do našich běžeckých jídelníčků, do našich běžeckých hrnků. Vstupuje do našich životů pod trochu marketingově nakašírovaným označením jako jedna ze „superpotravin“. Patří skutečně mezi ně?

Foto: Profimedia.cz

Zelený čaj může mít také na běžce až zázračné účinky.

Článek

Ne každý mu asi přijde na chuť, ale kdo jednou slyšel o jeho zázračných účincích na lidský organismus, neodolá. Zjednodušeně řečeno se zelený čaj od svých ostatních čajových sourozenců liší hlavně tím, že neprochází procesem fermentace, ale upravuje se pomocí páry. A to je právě ona okolnost, která v něm zachovává mnohé cenné látky.

Velké množství antioxidantů je asi ta první věc, která se v souvislosti se zeleným čajem uvádí. Antioxidanty potřebuje člověk pro ochranu svého zdraví. U sportovců, v jejichž tělech se to po tréninku hemží volnými radikály, to platí ještě více.

Převážně ženy také slyší na pověsti o tom, že zelený čaj zlepšuje spalování tuků. To je pravda. Ale pokud bude člověk jen dál sedět u televize a cpát se chipsy, asi to moc nepomůže. Tedy minimálně s těmi tuky. I při vysedávání naopak pomáhají látky obsažené v zeleném čaji našim nervovým soustavám. Čaj totiž neobsahuje jen vyšší než malé dávky kofeinu, ale i sloučeniny, které zajistí lepší fungování našich mozků a ochrání je před Alzheimerem nebo Parkinsonem (ten jeden pán vám všechno schovává, ten druhý zase všechno rozlije a rozsype).

Všechno zelené také pomáhá proti zhoubnému bujení. Nejinak je tomu u zeleného čaje. Jeho popíjení kromě toho také snižuje riziko infekční nákazy, neboť udržuje ve formě imunitní systém.

A nebyla by to tradiční východní medicína, kdyby se o ní neříkalo, že také prodlužuje život. A to se nám běžcům významným způsobem hodí. Můžeme tak déle běhat a déle trápit svá těla na oblíbených běžeckých trasách. O samotném běhu se říká, že možná nepřidává životu roky, ale na druhou stranu vlévá do roků život. Proto bude patrně dobré mezi tréninky občas usrknout i cosi zeleného z konvičky.

Reklama