Hlavní obsah

Alkohol. Opojný démon, který může běžce vyhodit z trati

Praha

Nejde o žádný hřích, je to lidské. Mnoho běžců si příležitostně dopřeje vína, dá si pivo po dlouhém tréninku. Jenže kde je míra, která už může mít vliv na výkon, zdraví? Otázka je: Kolik? Doporučení pro konzumaci se v různých zemích liší, pokud jde o pití a běhání, jde o osobní volbu. Každý je strůjcem svých běžeckých časů a výkonů.

Foto: ABC Cyklosport Pivní míle

Pokud máte doma podobnou sbírku, mějte se na pozoru, běžci.

Článek

Můžeme se setkat se stále častějšími doporučeními, že mírné množství alkoholu může mít pozitivní zdravotní přínos, který předchází onemocnění srdce, osteoporóze a snižuje riziko Alzheimerovy choroby. Sklenice piva, dvě deci vína nejsou hříchem.

Pokud budete dávky navyšovat, může vaše tréninkové a běžecké úsilí trpět. Jak? Pojďme si říci pár příkladů, třeba vás přesvědčí, že sport a konzumace alkoholu si v dlouhodobějším vztahu moc notovat nebudou.

Dehydratace

Kdo zažil kocovinu, jistě si pamatuje po probuzení na stav, kdy je sklenice vody nad zlato. Vaše tělo může kvůli dehydrataci ztratit krátkodobě až tři procenta tělesné hmotnosti v kapalinách během čtyř hodin, což může být obzvláště v letních měsících problém. Dochází k přetížení organismu a ledviny dostávají více za uši. Tělo je v důsledku dehydratace náchylnější k únavě, křečím a svalovému oslabení.

Problémy se spánkem

Pokud budete příliš pít, což asi každý už v životě zažil, dostanete se po zalehnutí okamžitě do stavu hlubokého spánku. To znamená, že můžete přijít o první fázi spánku, výsledkem bude, že se probudíte dříve, než jste měli, takže díky tomuto „bonusu" můžete mít chmurnější následující den.

Zpomalujete se

Mezi negativní účinky alkoholu patří i pomalejší reakční doba, takže můžete mít problém se sníženou úrovní koordinace. Pokud jste běžec, máte blíže ke zranění. Obvyklá technika běhu vypíná, nemusíte včas reagovat na nečekanou překážku, případně nedokážete přesně odhadnout vzdálenost - zakopnete a malér je na světě.

Chutě na sladké

Pokud pravidelně běháte, cvičíte, vaše hladina cukru v krvi je stabilní, ale nadmíra alkoholu může ve vašem těle způsobit cukerný poplach. Začnete přemýšlet a mít chutě na nezdravé jídlo, protože vaše játra se snaží produkovat glukózu, kterou potřebují a vaše hladina klesá. Potom stačí narazit na čokoládu, sušenku a sladké zvítězilo.

Hluché kalorie

Alkohol neobsahuje žádné nutriční výhody, ale má stále sedm kalorií na gram. Kalorie se ukládají v těle do tuku, hromadí se v oblasti žaludku, což může za léta pravidelného pijáckého tréninku narůst až do pivního břicha. A takové závaží není pro běžce ideální.

Zvýšená srdeční frekvence

Alkohol, to je zvýšený krevní tlak, který může vést k problémům při běhání. Následně zde existuje zvýšené riziko vzniku infarktu nebo mrtvice.

Svalové problémy

Možná se to někomu nebude líbit, ale alkohol má negativní vliv na růst svalů. Nadměrné užívání ovlivňuje hladinu testosteronu.

Pomalejší regenerace

Po tréninku tělo sportovce potřebuje regenerovat, načerpat síly pro další fyzickou zátěž, ale alkohol tento proces zpomaluje. Zabrat dostávají také játra, průtok krve, takže tělo je zatěžováno dvakrát - tréninkem, poté alkoholem, což nevede k jeho uzdravení.

Máme pokračovat? Jak to tedy máte s pitím alkoholu a běháním?

Reklama