Hlavní obsah

7 dobře míněných rad jak zvýšit svoji hydrataci

Praha

Až příliš často se dočítáme, že správně by měl dospělý lidský organismus přijímat alespoň dva litry vody denně a až příliš často si uvědomujeme, že jsme této své povinnosti neučinili zadost. V práci jsme sice vypili pět kafí, ale to tělo ještě více odvodňuje. Běžec pro správnou funkci svého těla při vykonávání toho, co je mu nejdražší, dostatek vody potřebuje. Vždyť on sám je vodou ze 70 %! Jak toho dosáhnout nenásilnou formou?

Foto: Profimedia.cz

Voda je život. Pro běžce to platí dvojnásob.

Článek

Jezte naostro

Tedy, oděvní součástky můžete nechat na svých obvyklých místech, jen se nevyhýbejte ostrým jídlům a dopřejte si řádné dochucení pepřem či pálivou paprikou. Účinek je zaručený a vy tak častěji zatoužíte po něčem k pití. Navíc ostré koření řádně nastartuje i váš metabolismus.

Dejte tomu šťávu

Pokud je pro vás voda příliš nudnou záležitostí, není nic snazšího, než ji přeměnit na něco chutnějšího. V obchodech jsou k dostání nejrůznější druhy sirupů, šťáv nebo příchutí do sody. Pokud jste raději pro přírodnější varianty, nakrájejte si do vody pár kostek melounu, citronu nebo pomeranče, dochuťte lístkem máty... Ještě více taková věc chutná několik hodin odleželá v přihrádce lednice.

Nechte vodu telefonovat

V dnešní době existuje mobilní aplikace v podstatě na všechno. A ano, i na dostatečnou hydrataci. Nebude problém nalézt nějakou vhodnou aplikaci pro váš Android nebo iOS. Pokud appkám moc nefandíte, stačí si aktivovat upozornění několikrát denně s jediným slovem: „Pij!"

Snězte svůj nápoj

Existuje další poměrně jednoduchý způsob, jak přelstít svou mysl a dostat do organismu více tekutin, i když hlava by pila jen kávu a sem tam něco ostřejšího. Pokud to nejde ve skupenství tekutém, půjde to ve skupenství tuhém. Zařaďte do svého jídelníčku větší množství potravin bohatých na vodu. Vodní meloun je asi první na ráně. Dobré jsou také okurky, větší množství kiwi, pomerančů. A dobré je samozřejmě myslet i na dostatek řidších polévek.

Buďte čistotní

Je tedy vcelku jedno, kolikrát denně si myjete ruce, ale zkuste čistit, respektive filtrovat svou vodu. Dobrý filtr zbaví kohoutkovou břečku chlorovitého buketu a dalších nepatřičných látek a voda zase bude chutnat tak, jak má.

Buďte s vodou jedna ruka

Nerozluční přátelé, tak by vás a vaši jistě ušlechtilou nádobu na vodu měli vnímat ostatní. Mějte svoji oblíbenou láhev vždy s sebou. Na pracovním stole, při cestách v batohu a berte si dostatečné množství tekutin také na trénink. Ne vždy je voda v řece, kolem níž běžíte, úplně pitná. Dehydratace může způsobit i vážné zdravotní problémy, ale případ, že by někomu upadla ruka, když si vzal na svůj výběh láhev s vodou, černé kroniky ještě nezaznamenaly.

Voda, nejlepší přítel také v hospodě

Pokud používáte běh jako způsob redukce hmotnosti, jistě vás potěší, že dle zjištění obezitologů pomáhá vypití sklenice vody před jídlem shazovat kila. A je tu ještě jeden důvod, proč v restauraci požádat o vodu - stále častěji zařízení nabízejí také obyčejnou kohoutkovou vodu, navíc zdarma! Jestli ani to nemotivuje, pak vězte, že při následné pijatice byste měli držet počet vypitých panáků a sklenic vody ve vyrovnaném skóre. A řádně se zavodnit se vyplatí i po návratu domů. Kromě doplnění tekutin, o něž vás připravil zkonzumovaný alkohol, bude možná i příští jitro poněkud méně bolestné.

Kolik tekutin denně vypijete?
Méně než 2 litry.
42,2 %
2 litry určitě, ale hlavně v kávě a pivu.
3,3 %
Kolem 2 litrů.
28,3 %
Kolem 3 litrů.
15,2 %
Určitě přes 3 litry.
11 %
Celkem hlasovalo 488 čtenářů.

Reklama