Hlavní obsah

Základem jsou reálné potraviny, držíte se jich?

Běžci se bez jídla neobejdou. Rad, jaký jídelníček je nejlepší, jsou spousty. Jisté je jedno, nikdy se nezavděčíte všem, každý má své oblíbené, neoblíbené. Přesto jsou potraviny, které svým složením mají smysl, abyste je zařadili do svého menu. Základem by měla být reálná potravina, běžci se nemají v základu spoléhat na energetické nápoje, tyčinky a gely.

Foto: Milan Malíček, Právo

Banány, ty se přírodě povedly.

Článek

Běžci potřebují pro svůj výkon sacharidy, proto celozrnné obiloviny mají své místo. Zkuste místo špaget dát přednost černé rýži, ve srovnání s bílou a hnědnou má více vitamínu E a antioxidantů. Celozrnné obiloviny mají také vyšší obsah vlákniny než bílé pečivo a těstoviny, takže pomohou udržet zdravější střeva.

Milujete maso? Libové hovězí má své kouzlo, chuť a vášeň. Navíc je výborným zdrojem bílkovin, což urychluje regeneraci a růst svalů. Běžkyně by se neměly bát zařadit do jídelníčku libové hovězí. Získají skvělý zdroj energie a také železa. Zkuste kombinaci s červeným zelím, cibulí, mrkví a černou rýží. Získáte velmi chutnou večeři.

Nemusíte maso? Přesto potřebujete bílkoviny, zkuste jogurty, které mají v sobě protein, navíc mají naloženo i vápníku. K tomu živé bakterie pomáhají udržet střeva v lepší formě. Společně s čerstvým ovocem a trochou medu nešlápnete vedle.

Máte rádi mandle?

Zobete rádi? Zkuste mandle, které jsou zdravé a obsahují vysoce výkonné tuky. Mandle se pyšní značnou dávkou vitamínu E, což je pro běžce důležité pro posílení imunity.

Banány. Kdo by je neznal a neměl ve svém jídelníčku. Banán je takový přírodní výživný bar energie. Draslík, vitamín C a B6. Pokud máte třeba chuť na něco rychlého a nemáte banán, zkuste mít v kapse rychlý energetický gel ve formě rozinek.

Sladké brambory. Ať už jsou to sladké, nebo ne, brambory jsou velkým zdrojem sacharidů. Jejich výhodou je, že jsou univerzální, stále zabírají velké místo v našem jídelníčku.

To losos už takový prostor nemá. Chutný, výživný, ale také patří do skupiny dražších potravin. Přesto ryba se skvělým zdrojem bílkovin a také omega 3 mastnými kyselinami, které často nedostáváme z jiných potravin. Zkusit občas nabídnout lososa na jídelní stůl je jen ku prospěchu.

Základem je vždy voda!

Listová zelenina. Odpůrci vidí velké listy zeleného, které je bez chuti. Možná, záleží na úpravě. Jenže tohle zelené nabízí vitamín B, K, antioxidanty a navíc má málo kalorií.

Listový špenát je dalším z řady fantastických propriet pro běžce. Výborný zdroj dusičnanu, který může napomoci zvýšit rychlost, vytrvalost, protože dostane více kyslíku do vašeho těla. Vysoké hladiny vitamínu K nalezené ve špenátu pomáhají udržet zdraví kostí, zatímco peptidy nalezené v této zelenině pomáhají ke snížení krevního tlaku. Špenát obsahuje také železo, hořčík, vápník a vitamin C.

A co je absolutním základem? Samozřejmě voda. Bez ní není života, natož kvalitního běžeckého tréninku a jídelníčku. Dehydratace je jedním z nejčastějších důvodů, proč se lidé cítí příliš unavení, bez energie. A to nikdo přece nechce, běh si je nejlepší užívat, ne se trápit.

Reklama

Související témata: