Hlavní obsah

Snídaně. Energie, která vystřelí běžcův ranní trénink

Praha

Běháte ráno a bez snídaně nevyběhnete? Ideální, máme pro vás pár tipů na rychlou snídani, která vám nezabere moc času. Začít den vyváženým a výživným jídlem má svá plus. Základem je rovnováha. Snažte se, aby první jídlo obsahovalo nejméně tři skupiny potravin. V našem případě jde o komplexní sacharidy, bílkoviny a vlákninu. Po tomto složení budete mít energii na trénink a odvrátíte hlad.

Foto: stock.tookapic.com

Není větší radosti než ráno kvalitně a v klidu posnídat.

Článek

Co tedy na stůl, než vyběhnete? Představíme vám více možností. Čím více, tím lépe. Někdo je alergický už na banán, další nemůže pomeranče, třetí nemůže vidět zase jogurt.

• klasika, kterou už patrně okusil každý. Ovesné vločky s jogurtem. Když do tohoto základu přimícháte dvě lžíce rozinek, získáte lepší chuť. Pokud dáváte přednost banánu, ananasu, neváhejte, výběr je na vás. Vše zapijte poté třeba džusem. Na výběr jich je požehnaně.

• zcela jiné chutě ve vás vyvolá jablko a sýr. Zkuste třicet až padesát gramů čedaru, k tomu přidejte ještě hrst ořechů nebo mandlí.

• banánové placičky. Pokud se nechcete před vyběhnutím moc najíst, vezměte jeden banán a jedno vejce. Společně rozmixujte a připravte si lívance. Kdo má rád „zrní", může si přidat třetí ingredienci. Pokud máte radši ale vláčnější a sladší start, využijte jen banán a vejce.

• smoothie. Pozřít něco po probuzení je pro někoho problém. Proto je lepší vypít a běžet. Jahody, jogurt, džus. Vše rozmixujete, vypijete a máte hotovo. Pokud dáváte přednost jen ovoci, namíchejte si složení podle vašich chutí. Je to přece vaše snídaně, která má chutnat vám.

Jde o váš trénink, vy se máte cítit pohodlně

• arašídové máslo se stává více a více populární. Jsou tací, kteří přes den na něj tajně chodí. Vy si ráno namažte na dva celozrnné plátky chleba jednu lžíci másla. K tomu jeden jogurt a snídaně je připravena. Pokud vám nevyhovuje arašídové máslo, zkuste mandlové.

Snídaně má být základem, která nastartuje celý den. Má být výživná, bohatá. To vše platí, ale vy nezapomínejte, že jdete po ní běhat, takže to s ní nepřehánějte. Žádné přejídání. Pokud zjistíte, že nemáte dostatek času se najíst před běháním a nechat si slehnout, jsou dvě možnosti.

Přivstaňte si, budete mít více prostoru na slehnutí. Pokud tohle není vaše volba, snídani si dejte po doběhnutí. Přesný návod, který by platil univerzálně pro všechny, neexistuje. Zkuste více možností, poté se propracujete k té, která vám bude nejvíce vyhovovat. A když budete spokojení, bude se vám i lépe běhat. A o to přece jde. Dobrý běh!

Reklama