Hlavní obsah

Nepleťte si houby s houbičkami a jezte je!

Praha

Houby se nejdříve řadily k rostlinám, ale pak jsme si řekli, že to prostě budou houby, samostatná říše dle vědecké klasifikace. Jen u nás jich máme na desítku tisíc různých druhů. Když vám houba sežere dřevěnou chatu, nebudete ji mít rádi. Na druhou stranu to houbám můžete vrátit ‒ a začít je konzumovat ve velkém. Neuděláte špatně. Alespoň v případě těch jedlých.

Foto: Petr Horník, Právo

Houby se řadí mezi superpotraviny právem.

Článek

O houbách se začíná stále více mluvit jako o další superpotravině vhodné pro sportovce. Jejich kalorická hodnota není nijak závratná, zato ale obsahují množství vitamínů a minerálů. Houby jsou také bohaté na antioxidanty chránící váš organismus před zplodinami látkové výměny. Houby doslova nasávají sluneční paprsky a přeměňují je na vitamín D ‒ jsou dokonce jedním z nejlepších zdrojů tohoto vitamínu. A k čemu je nám takové D vlastně dobré? Posiluje imunitní systém a ovlivňuje hospodaření těla s vápníkem a fosforem. Je tedy důležité i pro naše kosti. Samy houby fosfor také obsahují. A nejen ten. Jsou významným zdrojem draslíku, železa, zinku, mědi, manganu, molybdenu, selenu či jódu.

VĚDĚLI JSTE, ŽE: Největším žijícím organismem na planetě Zemi není modrá velryba, plejtvák obrovský, ale houba? V Amerických Blue Mountains se totiž na deseti čtverečních kilometrech vyskytuje podhoubí václavky Armillaria ostoyae. Prvenství tak s přehledem patří jí.

Houbám jsou často správně připisovány také protinádorové, antibakteriální a detoxikační účinky. Pomáhají také redukovat množství cholesterolu a stabilizovat hladinu krevního cukru. Bílkovin obsahují houby jen 3 až 5 %, ale zase těch nejkvalitnějších, neboť jsou v nich zastoupeny téměř všechny esenciální aminokyseliny. Také tuky jsou v houbách poměrně zajímavé. Tvoří je z velké části nenasycené mastné kyseliny chránící nejen sportovce před kardiovaskulárními chorobami.

Česká republika je v podstatě plná vášnivých houbařů, takže se v sezóně nevyplácí být v lese poslední. Ale nezoufejte, sehnat je můžete s trochou štěstí i u vás v samoobsluze. A takové zapečené hříbky nebo lišky s mozzarellou a bylinkami mají určitě své kouzlo.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články