Hlavní obsah

Kofein, oblíbená droga, která pomáhá nabudit i regenerovat

Praha

Přiznejme si to bez mučení, káva je droga a běžci nejsou v tomto směru výjimkou. Slabost, návyk pro tento nápoj tu je. Jaké jsou výhody, nevýhody konzumace tohoto černého moku? Každý se už setkal s pravdou, že kofein zlepšuje výkon, nabudí vás. Zde se vytrvalci a sprinteři nemusí přít, funguje na oba tábory. Do hodiny před výkonem šálek a můžete běžet.

Foto: Profimedia.cz

Coffee time. Je čas na další šálek.

Článek

Jenže někdy může být kofeinu přesmíru, určitě znáte ze svého okolí člověka, který je závislým a rád a často se dívá na dno kávové sedliny. Tři až šest miligramů kofeinu na kilogram tělesné hmotnosti je v pořádku. Pro sedmdesátikilového běžce jde o 0,33 litru kávy denně. Vyšší dávky už na výkonu nepřidají, spíše už budete riskovat negativní vedlejší účinky, jako jsou závratě, úzkost a bušení srdce.

Káva a mozek, také spojení, které funguje. Káva obsahuje řadu látek, u kterých bylo prokázáno, že pomáhají lidem s demencí, mohou odvrátit Alzheimerovu chorobu a pozitivně ovlivňují zdraví mozku.

Pití kávy zvyšuje dehydrataci. Věta, kterou slyšel určitě každý, jenže nebyl prokázán velký účinek v tomto směru. Pokud jste ale sportovně aktivní, není od věci ke kofeinu doplňovat tekutiny.

Kofein
Je obsažen v 60 druzích rostlin, z nichž neznámější je káva, čaj a kakaové boby. V šálku kávy (150 ml) je obsaženo průměrně 85 mg kofeinu. Kofein se vstřebává rychle trávicím traktem (do 45 minut) a nejvyšší hladiny dosáhne za 15 - 120 minut po požití, jeho poločas je 2,5-4,5 hodin a prodlužuje se u starých osob a dětí. Neuhauser-Berthold u 12 zdravých dobrovolníků zjistil, že konzumace velkého množství silné kávy (odpovídající průměrně 642 mg kofeinu) vede ke zvýšené diuréze (o 730 ml) a dehydrataci, tento efekt však nebyl při konzumaci do 300 mg kofeinu. (Zdroj: institut-kavy.cz)

Možná zjistíte, že oddávání se kafovým seancím má na vás pozitivní účinek. Dokonce dvě třetiny olympioniků si dávají tento nápoj pro zvýšení výkonnosti, nabuzení. Kofein zvyšuje duševní bdělost, zlepšuje náladu a zvyšuje touhu pořádně makat, běžet, ukázat se. Stačí si vzpomenout na energetické nápoje, kde je tato látka také obsažena.

Zatímco někteří běžci pijí kávu před závodem, jiní si ji dávají v polovině na podporu výkonu, na vzpruhu, ale zde už nejde o šálek kávy, zde se podává kofein v podobě energetických gelů, tablet. Kofein dokáže napomoci redukovat i bolestivost svalů, urychluje regeneraci.

Nikdy s kávou neexperimentujte před závodem, pokud nemáte dostatečně odzkoušeno. Tělo by vás mohlo nemile překvapit, ale v tomhle směru nemusíme panikařit, protože každý Čech vypije v průměru jeden šálek kávy denně. Pokud nejste příznivcem kávy, můžete vyzkoušet silný černý čaj.

Reklama

Související témata: