Hlavní obsah

Zakousněte se do syrového: dnes podáváme barevný vitamínový salát

Praha

Žádná teplená úprava, vše jen syrové. Raw strava si našla své oblíbence. Pro někoho vše, co neprojde tepelným šokem, není poživatelné, ale každý si může zvolit svůj směr. Proto jsme se rozhodli, že vám postupně představíme pár receptů z knihy Raw pro zdraví a krásu. Jelikož se blíží jaro, jako první na talíř přichází barevný vitamínový salát.

Foto: Archiv: Smart Press

Barevný vitamínový salát. Dobrou chuť.

Článek
Fotogalerie

Červená řepa, zelí, kořenová zelenina s přirozeně nasládlou chutí. Tyhle kousky nás přenesou přes období dlouhého spánku. A citrusy pro osvěžení.

Co potřebujete
1 větší bulvu červené řepy
½ hlávky červeného zelí
1 červený grapefruit
1 pomeranč
2 lžíce vlašských ořechů (nebo kešu)
římský kmín
sůl
2 snítky čerstvého koriandru
Na zálivku:
šťávu z půlky citronu
2 lžíce olivového oleje
sirup z agáve podle chuti

Postup:

Řepu oloupejte a nastrouhejte na mandolíně na delší tenké nudličky. Dávejte si velký pozor na prsty. Zelí očistěte a nakrájejte na co nejtenčí proužky. Mandolína vám pomůže i tady. Zelí v míse promíchejte se solí a římským kmínem a nechte asi 20 minut odležet. Citrusy oloupejte a rozeberte na dílky.

Pokud si chcete hodně hrát, můžete citrusy vyfiletovat. Okrájejte slupku i s vnitřní blánou, která drží pohromadě jednotlivé dílky – abyste v ruce drželi mokrou vnitřní dužinu. Loupejte nad mísou se zelím, šťáva z citrusů vám bude kapat mezi prsty. Takhle „nahatý" citrusový plod vezměte a podívejte se, kde jsou jednotlivé blanky mezi dílky ovoce. Vyřízněte jen dužinu mezi nimi. Postupujte kolem celého citrusu. Z toho, co vám zůstane v ruce, vymačkejte šťávu do červeného zelí. Bude jí ještě dost.

Připravte si zálivku. Metličkou prošlehejte citronovou šťávu s olivovým olejem a sirupem, ochutnejte a případně dochuťte. Řepu smíchejte se zelím a citrusy, zalijte zálivkou a posypejte ořechy a nasekaným čerstvým koriandrem.

Náš tip:

Pokud koriandr nemáte nebo vám nechutná, posypte salát mátou nebo zelenou cibulkou. Rozležení tomuhle salátu neuškodí (to je ostatně jedna z výhod uskladněné zeleniny), takže ho můžete připravit dopředu a vzít s sebou do práce či na výlet.

Co možná nevíte o červeném zelí:

Červené zelí je jen barevná varieta bílého zelí. Za fialovou barvu vděčí antokyanům – dalšímu neuvěřitelně zdravému přírodnímu barvivu. Kromě červeného zelí najdete antokyany i v červených hroznech, černém rybízu, borůvkách, červených pomerančích, fialovém květáku, černé rýži, černé odrůdě rajčat a další tmavě červené až fialové zelenině.

Děkujeme vydavatelství Smart Press za možnost využití knihy Raw pro zdraví a krásu.

Reklama

Související témata: