Rubriky:

Co na talíř

Zakousněte se do syrového: oslňte fialkovým dortem

22. dubna 2016 07:25 - Praha

Chcete překvapit při rodinné oslavě? Zapomeňte na klasiku, jako zákusek předložte fialkový dort. Raw strava ve své syrové podobě. A to i s fialkami. Nevíme o žádné jiné květině, která má tak krásnou barvu. Na tento voňavý fialkový dort je jich potřeba opravdu hodně. I kdybyste dort zvládli poslepu nebo o půlnoci, pořád si na následujícím receptu užijete procházku jarní přírodou při hledání fialkových plantáží.

 

Archiv: Smart Press

Stačí si přidat Běhání na Seznam.cz a neuteče vám žádný zajímavý článek.
Přidat na Seznam.cz

Teplená strava je vysoce návyková, navíc je všude kolem nás, někdy je těžké odolat její vůni. Přechod na syrovou stravu vyžaduje dávku vůle, úsilí i disciplíny. Pokud ale okusíte fialkový dort, určitě bude vaše cesta jednodušší.

Co budete potřebovat
Korpus
100 g / 3/4 šálku mandlí
100 g / ½ šálku datlí medjool
kokosový olej na vymazání formy
Krém
100 g / 2⁄3 šálku kešu oříšků
100 g / ½ šálku kakaového másla
3 lžíce sirupu z agáve
2 lžíce citronové šťávy

Postup:

Mandle i kešu předem namočte, nejlépe přes noc. Oříšky slijte a kešu nechte proschnout. Mandle zalijte šálkem vody, rozmixujte v kvalitním mixéru na nejvyšší rychlost a přeceďte přes jemné sítko či plátýnko. Mléko můžete použít ke kávě, do smoothie nebo vypít jen tak.

Do mandlové drtě, která zbude po přecezení, přidejte rozmixované datle, vše smíchejte na tužší těsto. Formu na dort o průměru 18 centimetrů vymažte kokosovým olejem a těsto do ní rovnoměrně vtlačte.

Rozmixujte kešu, dle potřeby je rozřeďte mandlovým mlékem a přidejte rozpuštěné kakaové máslo. Vše mixujte na hustotu krému – půjde snadno lít a roztírat ve formě, přesto nebude příliš tekutý.

Přidejte citronovou šťávu a sirup z agáve, ochutnejte a krém rovnoměrně nalijte na připravený korpus. Dejte ztuhnout do lednice, a ještě než krém ztuhne zcela, ozdobte dort fialkami.

Co možná nevíte o fialkách:

„Violka vonná je královnou mezi jedlými květy časného jara," píše Jana Vlková ve své knize Květinová kuchařka. Přidávejte ji do salátů a pomazánek, zdobte jí krémy, dorty i dortíčky. Violka usnadňuje odkašlávání, působí proti revmatismu, je močopudná a brání vypadávání vlasů. Můžete z ní dělat i obklady na rány, které se špatně hojí. Ale přestože obsahuje spoustu zajímavých silic a léčivých látek, je pořád drobounká a potřebovali byste sesbírat celou plantáž fialek, aby se nějak projevily na vašem zdraví. Takže je nejvíc využijete právě jako kousek krásy na talíři. A to přece jenom není nijak málo.

Děkujeme vydavatelství Smart Press za možnost využití knihy Raw pro zdraví a krásu.

MOHLI JSTE ČÍST:
Barevný vitamínový salát
Detoxikační koktejl

lik, Sport.cz

Zrušit


Časová osa: Co na talíř

Filtr článků - Co na talíř


Kalendář akcí

Kdykoliv prosinec leden 2018 únor 2018 březen 2018 duben 2018 květen 2018 červen 2018 červenec 2018 srpen 2018 září 2018 říjen 2018 listopad 2018 Všechny typy závodu Méně než 10 km 10km – půlmaraton Půlmaraton – maraton Více než maraton Všechny kraje Praha Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Královéhradecký kraj Liberecký kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Kraj Vysočina Zlínský kraj
Nenalezena žádná událost
-

Místo startu:

Mapa

Čas startu:

Startovné:

Tratě:

Poznámka:

Oficiální stránky

Další akce