Hlavní obsah

Zakousněte se do syrového: ovocný salát s mákem

Praha

Následná kombinace není standardní, ale proč ji nevyzkoušet. Přitom nejde o nic zakázaného. I když pro značnou část Evropy by tenhle recept vypovídal o něčem jiném. Mák je přitom krásná rostlina s výživnými semeny a naše národní kuchyně jej vřele vítá. Kombinujte ho v rámci ryze českých chutí s hruškami a jablky, skvěle se hodí i ke švestkám.

Foto: Smart Press

Ovocný salát s mákem. Nemáte chuť vyzkoušet?

Článek
Fotogalerie
Co potřebujete:
3 jablka nebo hrušky, nejlépe obojí
6 datlí
3 lžíce mletého máku
1 lžíce strouhaného kokosu
1 lžička nepraženého kakaa

Postup:

Jablka a hrušky nakrájejte na stejně velké kostičky. Datle vypeckujte a vložte do mixéru. Přilijte trošku vody, přisypte nepražené kakao a rozmixujte na konzistenci zálivky. Ovoce promíchejte s mákem a kokosem, naaranžujte na talíř a přelijte datlovo-čokoládovou zálivkou.

Náš tip:

Pokud se vám nechce vytahovat mixér, prostě datle pokrájejte a kakao vynechte. V opačném případě ke zbytkům datlí v mixéru směle skládejte ovoce na ranní koktejl.

Co možná nevíte o máku:

Mák spolu se sezamem obsahuje nejvíce vápníku ze všech potravin. Obsahuje taky hořčík, železo a vysoké množství vitaminu E, proto se doporučuje jako prostředek na zpevnění vlasů a nehtů a při osteoporóze. Pomáhá i od pálení žáhy. A známý odvar z makovic snad není třeba připomínat. Klidně jděte ještě o krok dál, mák nevařte, jen ho přes noc namočte. Sami uvidíte, že mák uklidňuje, uvolňuje svalové křeče (třeba když máte v noci neklidné nohy) a tlumí bolesti hlavy.

Děkujeme vydavatelství Smart Press za možnost využití knihy Raw pro zdraví a krásu.

MOHLI JSTE ČÍST:

Reklama