Hlavní obsah

Řecký jogurt - krmě bohů. Těch běžeckých především

Praha

Možná si každé ráno nad miskou bílé směsi jogurtu a cereálií říkáte: jogurt jako jogurt. Není tomu ale tak. V případě toho řeckého máme v rukou mocnou dietetickou zbraň pro naše těžce zkoušené svalstvo. V čem je řecký jogurt tak úžasný?

Foto: Profimedia.cz

Řecký jogurt má oproti tradičnímu výrobku určité výhody.

Článek

Pokud by šlo o opravdový řecký jogurt, byl by především vyroben z ovčího mléka. Ten ovčí ale v českých samoobsluhách jen tak snadno neseženeme, a tak se budeme muset spokojit s jeho kraví náhražkou. I tak ale odvede „Řek" pořádný kus práce. V kostce řečeno totiž obsahuje dvojnásobek proteinů a polovinu cukrů oproti našemu tradičnímu výrobku.

Obecně je jogurt výsledkem fermentace či kvašení, chcete-li. Mléko se zahřeje, homogenizuje a následně se předhodí bakteriím, aby přítomnou laktózu (mléčný cukr, disacharid složený z glukózy a galaktózy) přeměnily na kyselinu mléčnou. Produkt zhoustne a dostává svou charakteristickou chuť. Řecký jogurt se následně cedí a odstraňuje se z něj syrovátka. Výsledkem je nižší obsah cukrů, vyšší obsah bílkovin.

Co s ním? Hlavně teď v letních měsících je vhodné vhodit do misky s jogurtem také nějaké ty čerstvé plody domácí zahrádky: jahody, maliny, rybíz, ale vhod přijdou také lesní borůvky nebo dovozové banány. A výsledek ještě můžeme dosladit medem od soukromého včelaře. Případně se můžeme inspirovat řeckou kuchyní a zprodukovat domácí tzatziki.

Jak poznáme dobrý řecký jogurt? Pokud tedy pomineme tu okolnost s ovčím mlékem, kvalitní řecký jogurt by neměl obsahovat o nic víc než mléko a aktivní kultury, nic víc. U takového výrobku se pak můžeme spolehnout, že tělu dodá aminokyseliny potřebné k opravám a růstu svalové tkáně a probiotika posilující imunitu, podporující trávení a zabraňující některým infekcím.

Reklama

Související témata:
Probiotika