Hlavní obsah

Rostlinné zdroje bílkovin: Nastal čas renesance luštěnin

Klára Antonova FischleinováSport.cz

Všichni si asi dobře vzpomínáme na nechuť, s jakou jsme pohlíželi doma nebo ve školní jídelně na talíř s kopou čočky, nakládanou okurkou a vejcem. V dospělosti se však řada z nás k čočce s povděkem vrací, a to nejen proto, že jsme zjistili, jak výživné má složení, ale také proto, že existuje více způsobů, jak ji zpracovat – ne jen polít tukem a posypat připálenou cibulkou. Obdobně je to s více luštěninami. Sportovcům se luštěniny zavděčí hlavně vysokým obsahem bílkovin a aminokyselin či nízkým glykemickým indexem.

Foto: Klára Antonova Fischleinová, Sport.cz

Čočka - neprávem opomíjená součást zdravé stravy sportovců.

Článek

Mnoho lidí má luštěniny spojené kromě výše zmíněných asociací také s nadýmáním. Stačí však znát jednoduché zásady, při nichž se vám tato nepříjemnost vyhne. Jestliže kupujete suroviny původní (doporučuji), tedy nepředvařené a jinak neupravované, namočte je na několik hodin – čočku alespoň na 3 hodiny, hrách a fazole spíše na 8 hodin. Těsně před uvařením sceďte a propláchněte.

Takto se zbavíte oligosacharidů, které v tlustém střevě způsobují onu nežádoucí plynatost. Při vaření dochucujte pouze bylinkami – vhodný je kmín či libeček, protože taktéž eliminují nadýmání – sůl přidejte až nakonec. Pokud necháte luštěniny déle namočené, začnou klíčit. Můžete si tak třeba do salátů přidat naklíčenou čočku nebo cizrnu a dodat svému organismu vitamin C a další vzniklé živiny. Luštěniny obecně mají řadu protirakovinných účinků a napomáhají fungování celé řady orgánů – ledvin, jater, zažívacího traktu atd.

Čočka

Čočka je významným a snadno dostupným rostlinným zdrojem bílkovin. Obsahuje jich okolo 26 g/100 g. Velmi prospěšná je také díky obsahu železa a vlákniny. Kromě toho tělu dodává i další minerály a vitamíny. Stejně jako ostatní luštěniny má nízký glykemický index, takže po ní vydržíte déle sytí. Kromě klasického podávání s párkem, okurkou a vejcem není od věci vyzkoušet třeba čočkový salát s houbami a zeleninou (servírovaný za studena) nebo třeba karbanátky s kousky cibulky a mrkve.

Chutným experimentem je také červená čočka, která je menší než klasická, čímž je mnohem rychleji zpracovatelná, dokonce bez předchozího namáčení. Můžete ji přidat do zeleninových polévek, případně uvařit přímo krém z červené čočky nebo také pomazánku s olivovým olejem a curry.

Hrách

Hrášek je další zázračnou tuzemskou potravinou. Kombinace látek v něm obsažených podporuje imunitu, pevnost tkání a kostí a pomáhá snižovat cholesterol. Je v něm mimo jiné vápník, hořčík, draslík, fosfor, vitamíny skupiny B... Samozřejmě opět vláknina, bílkoviny (23 g/100 g) a aminokyseliny. Zajímavostí je, že hrách působí blahodárně také na nervy.

Fazole

Fazole nabízejí poměr bílkovin 21 g/100 g, dále vápník, fosfor, draslík, hořčík, železo, mangan, selen, zinek a také vitamíny A, E, B1, B2, B6. Působí zázračně zejména proti rakovině střev. Fazole jsou skvělou přílohou mnoha chodů, neodmyslitelně patří také k pikantním receptům mexické kuchyně.

Fazole je nutné namáčet dlouho, tedy 10 až 12 hodin. Během vaření přidejte mořskou řasu, například wakame, solte až po změknutí. Bylinky jako saturejka nebo majoránka působí příznivě proti nadýmání, tak nezapomeňte ani na ně. Druhů fazolí je celá řada, obecně se říká, že čím tmavší barva, tím výraznější chuť.

Cizrna

Cizrna výživově přináší obdobné výhody jako ostatní luštěniny díky bílkovinám (20 g/100 g) a vláknině. Kromě toho skrze cizrnu dodáváte tělu železo (má ho několikanásobně více než maso), vápník, hořčík, zinek, mangan, draslík, nenasycenou mastnou kyselinu linolovou či kyselinu listovou prospěšnou především v prvním trimestru těhotenství. Pokrmem s cizrnou žádný sportovec neudělá chybu. Tato luštěnina totiž organismu dodává velké množství energie. V kuchyni má cizrna skutečně široké využití – polévky, saláty, pomazánky, přílohy... Naklíčená získává lehce ořechovou chuť.

Reklama

Související témata:
Cizrna
Glykemický index